Home » Vakantietip
wandelen appenijnen

Agriturismo in Toscane en wandelen door de Apennijnen: een ideale combinatie

Een verblijf in de Italiaanse regio Toscane is een onvergetelijke ervaring. Vooral agriturismo in Toscane moet je echt eens ervaren hebben. Bij dit type accommodatie overnacht je een van de kamers van een boerderij. Meestal is de boer actief aan het werk en geeft hij gasten producten die op de boerderij zelf zijn verbouwd. En dat betekent dus goed en lekker eten! Een goed ontbijt ’s ochtends vormt de basis van de rest van de dag. Hopelijk heb je dankzij de verse streekproducten genoeg energie om een hele dag te wandelen in de Toscaanse Apennijnen. Gebruik onze tips om niets van het prachtige landschap te hoeven missen.

Wat is agriturismo?

Agriturismo staat voor een vermenging van toerisme en het boerenbedrijf. Zoals gezegd blijf je bij de boer op zijn terrein. Soms in een apart bijgebouwtje, maar vaak ben je echt bij de boer in huis. De boerderij waar je verblijft bevindt zich midden in de natuur. De mooie locatie leent zich dan ook prima voor wandelingen door de Toscaanse Apennijnen. Dit gebied ten noorden van Luca en Pistoia kenmerkt zich door uitgestrekte bergen die soms wel een hoogte van 2000 meter bereiken. Vergeet dus niet om voor een wandeling door dit gebied je bergschoenen aan te trekken!

En zoals gezegd, het eten is vaak bijzonder, want je eet met de boer mee! Bij agriturismo ligt de nadruk vaak op seizoensgebonden eten en regionale gerechten uit een landelijke omgeving. In Italië vind je dergelijke accommodaties vaak terug in Toscane, Sicilië en Umbrië. Populaire agriturismo producten zijn bijvoorbeeld wijn, olijfolie, fruit en groenten. Het voedsel wordt op de boerderij verbouwd en smaakt ongetwijfeld beter dan waar dan ook.

Apennijnen: een prachtig stukje Toscane

Italië is een echt bergland. Neem nu de Apennijnen, een prachtig stukje Toscane die je niet mag missen. Aan de ene kant kom je charmante en oude boerderijen tegen, aan de andere kant geniet je van het uitzicht over de bergen. Een van de hoogtepunten van de bergketen is de ‘watervallen trail’ langs het bergriviertje Acquacheta. De route volgt het riviertje, dat ook bekend is door de Italiaanse schrijver Dante, met enkele watervallen. Vooral bij mooi weer is het een stukje natuur dat je tijdens je vakantie eigenlijk niet mag missen.

Excursie langs oude kastanjebomen

Tijdens een verblijf in de Apennijnen kun je verschillende excursies ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tocht langs oude kastanjebomen? Informeer even bij je gastheer hoe je deze excursie kunt boeken. Kastanjes worden nog steeds gekweekt in Toscane. Vroeger maakten inwoners met deze vruchten het ‘brood van het woud’.

Wandeling langs Toscaanse boerderijen

Natuurlijk kun je ook deelnemen aan een klassieke excursie langs oude Toscaanse boerderijen. Onthoud wel dat zo’n excursie een flinke wandeling is. Soms ben je wel drie tot vier uur onderweg, dus kleed je goed aan en draag stevige wandelschoenen. Hou ook rekening met het weer. Kleed je niet de warm in de zomer en hou ook altijd rekening met minder goed weer.

Eeuwenoude geschiedenis

Toscane is een regio met een lange geschiedenis. Tijdens een wandeling langs oude boerderijen kom je ongetwijfeld ook een paar eeuwenoude dorpjes en kerken tegen. Vergeet niet je camera mee te nemen, om deze bezienswaardigheden op de gevoelige plaat vast te leggen.

De flora en fauna van de Casentino vallei

De Apennijnen hebben een typisch Toscaans landschap met ontelbaar veel olijfbomen. Natuurlijk vallen vooral de immense bergen op. Een aanrader is een wandeling door de Casentino vallei. Deze plek is rijk aan flora en fauna en perfect voor liefhebbers van natuur en bergwandelingen. Dit gebied werd in 1993 een Nationaal Park omdat de natuur er zoveel verscheidenheid kent. Ook kent het gebied een rijke geschiedenis want ooit leefden hier de Etrusken.

Nationaal park vol bossen

Het nationale park in de Toscaanse Apennijnen beslaat een oppervlakte van maar liefst 30.000 hectare. 18.000 hectare bevindt zich in de regio Romagna, dat gekenmerkt wordt door uitgestrekte bossen. De Italianen noemen dit bosgebied ook wel ‘Foreste Casentinesi’. De schaduw in het bos biedt op een warme dag de nodige verkoeling wel zo fijn.

Wandelkaarten met handige informatie

Er bestaan verschillende wandelkaarten die de Toscaanse Apennijnen in kaart brengen. Ze bevatten vaak handige informatie zoals wandeltijden. Deze zijn bedoeld voor gemiddeld getrainde wandelaars en bevatten geen pauzes. Alle wandelpaden zijn goed aangegeven en gemarkeerd met borden met verf. Natuurlijk kun je tijdens het wandelen door zelf wel even uitrusten. Het wandelen in de Apennijnen neemt in dat geval gewoon iets meer tijd in beslag. Ben je eraan toe om er even tussenuit te gaan? Proef dan van het agriturismo in Toscane en geniet!

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden