Home » Vakantietip
zonnebrand vakantie

De bergen in of een dagje strand, welke zonnebrand kies je?

Nog even en het vakantieseizoen begint weer. Zoek jij dit jaar het avontuur op in de bergen, of doe je het liever rustig aan met een wandeling langs het strand? Waar je ook voor kiest, zonnebrand is een absolute must have op je inpaklijst. Maar welke soorten zonnebrand zijn het best voor dit soort trips? Dat lees je in dit artikel.

Hoge zonkracht in de bergen

In de bergen is de zon krachtiger dan dichter bij zeeniveau. Dat komt doordat de lucht in de bergen schoner is en er minder stofdeeltjes door de lucht zweven, die UV-straling absorberen of weerkaatsen. In de bergen is er ook vaak minder begroeiing en bebouwing. Hierdoor komt er meer UV-straling op je huid, waardoor je al snel kan verbranden

In de bergen geldt ook dat hoe hoger je komt, hoe krachtiger de UV-straling wordt. Per duizend hoogtemeters die je klimt, wordt de UV-straling meer dan tien procent sterker. Zelfs als het bewolkt is, komt nog ongeveer negentig procent van de UV-straling op het aardoppervlak terecht. Hou je zonnebrandcreme dus maar bij de hand! 

Meer UV-straling aan zee 

Op het strand kan je je zonnebrandcrème ook maar beter in de buurt houden. Water en zand weerkaatsen namelijk UV-licht en zorgen er zo voor dat de straling tien tot twintig procent krachtiger wordt. Hierdoor ligt verbranding al snel op de loer als je je niet insmeert. 

Huidtype

Smeren dus, als je de bergen in gaat of een dagje strand op de planning hebt staan. Maar hoe doe je dat het beste? Niet iedereen verbrandt even snel in de zon. Welke Sun Protection Factor (SPF) zonnebrand jij nodig hebt hangt af van de kracht van de zon en je huidtype. Er zijn vier verschillende huidtypen die variëren van een heel lichte tot een donkere huidskleur. In dit handige overzicht kan je zien welk huidtype je hebt.   

Mensen met huidtype 1 kunnen het beste een SPF factor 30 en bij een heel sterke UV-straling zelfs factor 50 kiezen. Mensen met huidtype 2 hebben meestal factor 15+ en soms factor 30 nodig. Heb je huidtype 3? Dan is een zonnebrand met factor 15+ of 30 meestal voldoende. Mensen met huidtype 4 hebben een donkere huidskleur waardoor ze niet snel verbranden en meestal genoeg hebben aan factor 10 tot 15. Bij krachtige UV-straling is soms factor 30 nodig. 

UV-index

UV-straling is niet altijd schadelijk. Met de zogenoemde UV-index wordt aangegeven hoe krachtig de zon en de UV-straling zijn en of dit schadelijk is. De UV-index varieert van 0 tot meer dan 11. Een UV-Index van 0 betekent weinig zonkracht en geen schadelijke UV-straling, en 11 is de maximale (zeer sterke) zonkracht, waarbij de straling dus wel heel schadelijk kan zijn. Met handige apps als UV Index Global voor Android en UV Index Widget - Worldwide voor iOS kan je zien hoe krachtig de zon en de UV-straling op jouw bestemming zijn. Deze apps vertellen je ook hoe groot de kans is dat je verbrandt en of je je in moet smeren. Zo kan je zonder zorgen van het heerlijke zomerse zonnetje genieten! Veel plezier! 

 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)