De ultieme “Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuw snowboard? “ guide
Dus je denkt erover om een nieuw snowboard te kopen en wat online winkels te bezoeken om te zien wat wat is en je realiseert je al snel dat er veel keuze is met veel verschillende prijzen, vormen, enz. Hoe weet je wat je nou wat je moet kopen?
Het eerste en belangrijkste waar je aan moet denken is dat je een snowboard moet kiezen dat het beste bij jouw rijstijl past. Ik hoor je denken, maar wat als ik een beginner ben en nog geen rijstijl heb? Beginner is ook een rijstijl, het draait allemaal om jou en hoe je de berg af gaat. Tegenwoordig maken snowboard producenten zoals Capita, Korua en anderen merken snowboards voor specifieke soorten snowboarders, dus als je een beginner, een pro, een piste specialist of een side-hit sensei bent, is er ergens in de wereld een perfect snowboard voor jou. Ergens in het doolhof van merken, vormen, maten en prijzen.
Dus als je eenmaal je rijstijl en voorkeuren kent, weet je waar je op moet letten. Een gemakkelijke optie om het beste snowboard te vinden, is op zoek te gaan naar mensen met ervaring die je kunnen begeleiden bij het vinden van het beste snowboard voor jouw wensen. Behind The Pines in Amsterdam is een van die plaatsen, daar hebben ze een aantal van de meest ervaren snowboard specialisten van Nederland en een geweldige collectie snowboards het hele jaar door. Als ze zelf niet op een snowboard staan wijzen zij je graag in de goede richting.
Ok, ben je niet enthousiast over het krijgen van hulp en wil zelf een snowboard vinden? Bekijk dan deze korte handleiding over hoe snowboards werken, waar je op moet letten en hoe je het beste snowboard voor jou kunt vinden.
Camber types
Tegenwoordig maken snowboard fabrikanten snowboards in een groot scala aan verschillende vormen, ieder met unieke eigenschappen en kwaliteiten. in dit stukje hebben we kort de basis uitgelegd over de werking van verschillende soorten snowboards.
Als je een snowboard van de zijkant bekijkt heeft deze altijd een bepalende vorm, dat kan helemaal plat zijn maar meestal is bij licht gebogen of in een golf-shape. dit noem je de “camber” van een snowboard.
De meest klassieke en old-school shape in het snowboarden. Camber snowboards zijn er in alle soorten en maten en hebben een heel specifieke rijstijl, ze zijn vaak erg agressief en hebben veel power. Deze boards zijn over het algemeen voor de meer gevorderde snowboarder die op zoek is naar precisie en power in een snowboard. Of je dan nu alleen op de piste wil snowboarden, in het park of in de poeder, deze “camber” wordt gebruikt voor allerlei verschillende rijstijlen.
Een snowboard met een volledige “camber” shape heeft over de gehele lengte contact in de sneeuw bij het maken van bochten. Hierdoor heb je (mits je de techniek goed beheerst) de meeste grip. Het nadeel is dat dit de boards veel agressiever en vaak zenuwachtiger maakt. Je wordt dus ook sneller afgestraft op het maken van een foutje, doordat het board bij de nose en tail altijd contact maakt met de sneeuw is het moeilijker om rechtdoor te snowboarden zonder dat het board zenuwachtig aanvoelt en soms zelfs in de sneeuw hapt.
De reden waarom veeleisende snowboarders vaak kiezen voor een snowboard in “camber” stijl is ondanks dat het lastiger is je wel meer performance en precisie er voor terugkrijgt. Als je iemand bent die elke keer dat je op de berg bent de grenzen verlegt, is een volledig “camber” snowboard wellicht iets voor jou.
Een snowboard met een “rocker” shape is eigenlijk het tegenovergestelde van een “camber” shape zoals die uit het vorige stukje. Deze snowboards zijn gemakkelijk te controleren waardoor ze perfect zijn voor beginnende snowboarders.
Door de rocker shape hoef je dit soort snowboards alleen maar licht op een kant te zetten om een bocht te maken, het gaat dan dus bijna vanzelf. Doordat ze zo makkelijk draaien is het makkelijk om je snelheid te controleren. Naast beginners is dit ook een uitkomst voor snowboarders die een speels snowboard zoeken voor rails in het funpark of om op te “jibben”. Als je niet weet wat dat is moet je het maar eens googelen dan snap je wat we bedoelen:)
Er zit helaas ook een flink nadeel aan de rocker snowboards, ze zijn namelijk niet erg stabiel. Zodra je wat sneller de berg af wordt het er moeilijk om nog de controle te behouden ten opzichte van de andere soorten shapes en zijn daarom niet erg breed inzetbaar.
Hybrids, het beste van twee werelden
Hybrid! Dat moet goed zijn toch? oh jazeker.
In zekere zin is dit dus een combinatie van de eerder genoemde “camber” en “rocker” varianten. zoals je ziet op het plaatje heeft dit snowboard camber in het midden en rocker bij de nose en tail. Het is letterlijk een beetje het beste van beide werelden maar zonder de nadelen. Door een klein beetje camber tussen je voeten heb je veel power in het snowboard en door de omhoog staande nose en tail heb je het makkelijke insturen en de vergevingsgezindheid van een rocker.
Verschillende merken spelen op verschillende manieren met deze hybrid vorm, zo kan je de rocker in de nose en tail heftiger maken voor een meer speels of juist met minder rocker voor agressiever effect. De meeste all-mountain snowboard hebben tegenwoordig een hybride vorm zoals deze.
De Hybrid Rocker is een beetje hetzelfde idee als de Hybrid Camber shape maar bij deze vorm is de rocker shape lijdend. Je hebt bij deze snowboards dus een rocker tussen je voeten en een camber bij de nose en tail. Hierdoor zijn ze meestal wat speelser en makkelijker te snowboarden dan de hybrid-camber variant.
Ook hier wordt gespeeld met de mate van camber en rocker wat allemaal weer een net iets ander effect geeft. Meer rocker geeft meestal een wendbaarder en speelser effect, meer camber maakt het snowboard stabieler en agressiever.
De S-Rocker lijkt in essentie erg op de Hybrid-Camber shape, het grootste verschil is dat de “camber” alleen niet tussen je voeten zit maar onder je achterste been. Hierdoor krijg je een effect wat vooral op de piste en in de poedersneeuw de grootste voordelen heeft. Desondanks zie je deze vorm ook wel eens terug bij een aantal freestyle snowboards.
Door de camber onder je achterste been heb je vaak veel grip en door de rocker in de nose is het snowboard meestal makkelijk in te sturen en heb je ook wat meer float in de diepe sneeuw.
De S-rocker zoals hij hierboven staat afgebeeld is een erg populaire vorm omdat dit in combinatie met een directional-snowboard wordt gemaakt. Je ziet deze vorm tegenwoordig bij veel soorten snowboards, het is ook steeds populairder om een directional snowboard te rijden aangezien dit voor de meeste snowboarders de meest ideale shape is maar meer over directional-snowboards lees je in het volgende stuk.
Snowboard Shapes. Directional, Twin, Powder, Split
Directional snowboards zijn snowboards met een kenmerkende voor- en achterkant, ontworpen om vooral in één richting te ‘snowboarden”. deze vormen vind je vooral op de pistes en in de diepe poedersneeuw. Meestal gecombineerd met een S-rocker "camber", is een directioneel snowboard het favoriete wapen van de meeste resort snowboarders die graag het skigebied verkennen en de off-piste in duiken zodra de omstandigheden het toelaten.
De meeste van deze directionele vormen zijn ook nog steeds zeer bruikbaar in het funpark, in feite zijn de meest veelzijdige snowboards “directional” en niet “twin” zoals veel mensen denken.
Een directional snowboard is dus ook nog steeds prima switch te rijden, hoewel niet ideaal. je moet jezelf echter afvragen hoeveel rijd je echt switch;) Dus als je een All-Mountain snowboarder bent, is een directionele shape waarschijnlijk de beste keuze voor jou.
Gemaakt voor in het funpark, twin snowboards zijn gemaakt voor snowboarders die tricks willen doen in het funpark en regelmatig switch rijden (Switch snowboarden is wanneer je met je verkeerde been voor snowboard). Omdat de voorkant van het snowboard symmetrisch is met de achterkant, heeft het dezelfde rij-eigenschappen ongeacht hoe je er op snowboard. Het grootste voordeel hiervan is in het Funpark als je rails en jumps rijdt, en dit ook allemaal switch doet of wil gaan doen.
Het grootste nadeel van een twin board is dat het (meestal) minder goed handelt op de piste en minder drijfvermogen heeft in de poeder ten opzichte van een directional shape snowboard. Twin snowboards zijn nog steeds vaak prima te snowboarden op de pistes, maar in de poeder zijn ze gewoon niet erg goed in vergelijking met een directional snowboard.
Dus kortom, als je het leuk vindt om het funpark in te gaan en veel tricks te leren, dan is een twin-snowboard een goede optie om naar te kijken.
Veel van de echte poeder snowboards zijn gewoon extreem directionele snowboards. Gemaakt voor de diepe dagen om moeiteloos te drijven in de poedersneeuw, vaak met een “swallowtail”. Het is echter de moeite waard om te vermelden dat wanneer een snowboard een “swallowtail” heeft zoals op de afbeelding hierboven (Spring Break Powder Racer), dit niet betekent dat het een snowboard is dat puur voor poeder is gemaakt. Een “swallowtail” is slechts een feature die het snowboard meer drijfvermogen in poeder geeft en er ook nog eens erg cool uitziet.
Snowboards met specifieke poedervorm zijn ofwel erg groot, breed of beide. Vaak zijn ze ook erg goed op de piste al is dit niet altijd het geval. Snowboards zoals deze worden meestal gekocht als een tweede snowboard naast een go-to snowboard voor als de poeder echt diep is.
Een Snowboard die je ook als ski kunt gebruiken?! Nein.
Hoewel het een beetje lijkt alsof je op ski's staat als het snowboard in de split-modus staat, wordt het alleen gebruikt om de berg op te hiken om vervolgens naar beneden te snowboarden. Voor de snowboarder die buiten de gebaande paden wil gaan en de berg op zijn eigen manier wil verkennen.
Er zijn veel splitboard routes in de alpen en over de hele wereld wat dat betrefd, met een split snowboard heb je geen lift nodig. Het idee is dat je de twee helften loskoppelt, skins eronder legt (zodat je niet naar achteren glijdt) en helemaal de berg oploopt of zo ver als je wilt gaan. Dan klik je de twee helften weer aan elkaar om er een perfect poeder-snowboard-apparaat van te maken en vervolgens snowboard je de berg af terwijl je keihard aan het genieten bent van een unieke afdaling.
Kortom, dit is de basis. Snowboard fabrikanten maken talloze combinaties van de bovenstaande basis vormen om unieke ervaringen te creëren die gebonden is aan specifieke rijstijlen. Geen enkel board is het beste, het hangt allemaal af van wat je op de berg doet en hoe je het wilt doen:)
Ps. Hoewel geen enkel snowboard het beste is, zijn er wel snowboards die erg slecht zijn, of totaal niet geschikt voor jouw wensen. Dus doe goed je eigen onderzoek en vraag advies aan de pro's ;)