Home » Vakantietip
fotos maken

Foto’s in de bergen maken: 7 tips

In de bergen kom je vaak adembenemende uitzichten tegen. Het zou zonde zijn om dat niet te fotograferen. We geven je 7 tips voor goede foto's in de bergen.

1. Welke camera gebruik je?

Om een goede foto in de bergen te maken, heb je niet per se een spiegelreflexcamera nodig. Die zijn vaak groot en zwaar en daarmee niet echt prettig om mee te nemen als je gaat wandelen in de bergen. Een systeemcamera voldoet vaak prima en is soms een stuk vriendelijker voor de portemonnee.

Zo kun je een systeemcamera onder de 600 euro vinden. Ook met een drone kun je schitterende beelden maken. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, al zijn er genoeg mooie drone aanbiedingen te vinden. Kijk als je met een drone gaat vliegen wel goed naar de regels. Je mag niet overal zomaar een drone laten opstijgen! 

Accessoires zijn soms alleen maar extra gewicht, maar wie goed oplet, doet geen miskoop. Er bestaan compacte statieven die je eenvoudig mee omhoog kunt nemen. Zorg in ieder geval wel voor een goede tas om je camera in mee te nemen, zodat deze goed beschermd is. Weet je zeker dat je stroom zult hebben? Neem dan de oplader van je camera mee. Heb je hier geen zekerheid over, neem dan een reserve-accu mee. En voor lenzen geldt hetzelfde. Als je al je lenzen meeneemt, maar er maar twee gebruikt, zijn die anderen maar ballast, dus zorg je dat één lens bij je hebt die veelzijdig is. 

2. Een goede foto kost tijd

Je hoeft echt geen professioneel fotograaf te zijn om met een mooie foto thuis te komen. Iets wat al flink het verschil kan maken, is om er even een tijd voor te nemen. Zonder dat je met moeilijke instellingen aan de slag gaat, zorgt een beetje nadenken over een foto al voor een wereld van verschil. Kijk bijvoorbeeld eerst goed naar het onderwerp van je foto en de compositie van je foto, voordat je begint met fotograferen.

3. Het bepalen van je compostie

Zorg dat je foto een duidelijk onderwerp heeft en dat er niet te veel op staat. Bij een foto in de bergen draait het meestal om het benadrukken van de hoogteverschillen. Een bekende trucje op het gebied van compositie voor beginnend fotografen is de regel van de derden. Hierbij verdeel je het beeld in negen gelijke vlakken. Het onderwerp van je foto moet vervolgens op een van de snijpunten van de lijnen van de vakken terechtkomen.

Laat daarnaast niet alleen maar berg zien, maar ook een stukje lucht. Zeker met een blauwe lucht kan dit mooi uitpakken, maar ook wolken kunnen een bepaalde sfeer aan je foto geven. En het is misschien niet de eerste waar je aan denkt, maar een persoon op de foto kan een extra impuls aan de foto geven.

4. Fotografeer je bovenop of onderaan de berg?

Waar maak je de beste foto's? Hoog bovenop de berg, of beneden in het dal? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven en hangt enigszins af van de berg. Het zullen in ieder geval allebei hele andere foto’s worden.

5. Maak meerdere foto’s

Het kan nooit kwaad om meerdere foto’s te maken. Slechte foto’s kun je namelijk met één druk op de knop weer verwijderen, terwijl je de kans zo vergroot dat er een aantal goede bijzitten. 

6. Maak de foto op juiste tijdstip

Natuurlijk kun je je camera pakken op het moment dat je een mooi plaatje denkt te zien. Heb je echter als doel om met de allermooiste foto te schieten, dan zijn er bepaalde tijdstippen waarop je het beste een foto kunt maken. Zo heb je net na zonsopkomst vaak heel mooi licht. Je moet dan misschien iets vroeger opstaan, maar dat kan het absoluut waard zijn. Ook net voor zonsondergang is een geschikt moment om te fotograferen door het fijne licht. In de middag over het algemeen veel te fel, dit levert doorgaans geen goede foto’s op. Zeker in de zomer is dit het geval. Sowieso kun je de bergen beter in het voor- of najaar fotograferen. Ook in de winter kun je magische beelden schieten.

7. Wat doe je met je foto’s?

Als je eenmaal een aantal mooie kiekjes te pakken hebt, is het wel zo leuk om ook iets met de foto’s te doen en deze niet simpelweg op je camera te laten staan. Er zijn genoeg mogelijkheden voor je foto’s. Zo kun je er een fotoboek van maken, dit doe je tegenwoordig heel eenvoudig online. Andere ideeën zijn een fotomuur, een foto op canvas of er fotobehang van maken.

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?