Home » Vakantietip
waar moet je op letten bij kopen van bergsportuitrusting

Let hierop bij het kopen en uitkiezen van je outdoor spullen

Ga je er graag op uit om te wandelen in de bergen of beoefenen je andere outdoor activiteiten in de buitenlucht? Dan is het hebben van de juiste uitrusting belangrijk. Je kunt maar beter extra goed voorbereid zijn op verschillende omstandigheden. In de bergen weet je niet altijd wat je kunt verwachten. Het weer kan zomaar omslaan, je kunt geblesseerd raken of de tocht blijkt zwaarder te zijn dan je dacht. Niet alleen als beginnend bergsporter, maar ook als je geoefend bent, is het belangrijk om de juiste spullen te gebruiken. Voordat je bepaalde zaken aanschaft is het belangrijk rekening te houden met een aantal punten. 

Online bestellen

Het aanbod aan outdoorwinkels is behoorlijk groot. Niet alleen zijn er veel fysieke winkels, ook online kun je heel goed terecht voor het vinden van outdoor spullen. Wanneer je online iets aanschaft kun je het product niet voelen of aanpassen. Voordat je iets online koopt is het verstandig om eerst reviews te lezen van het bedrijf waar je van plan bent iets te kopen. Ben je op zoek naar outdoor spullen voor je volgende bergtocht of sportspullen kijk dan bijvoorbeeld naar Bergfreunde reviews of Extreme Sports Center reviews. Op die manier krijg je al een beter beeld van van je kunt verwachten en kun je de afweging maken of je daar iets wilt bestellen. Bekijk altijd goed wat de retourvoorwaarden zijn zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Hoe kies je de beste wandelschoenen?

Goede wandelschoenen zijn een must wanneer je er regelmatig al wandelend op uit trekt in de bergen. Ook tijdens andere bergsporten zijn goede schoenen van belang. Bij het kopen van nieuwe wandelschoenen is het belangrijk te letten op een aantal zaken. Ten eerste moet je nadenken over de omstandigheden waarin je de schoenen gaat gebruiken. Wanneer dit voornamelijk in de bergen is, dan heb je stevige schoenen nodig met een goede zool en de beste grip. Ook is het zeer prettig wanneer je schoenen waterdicht zijn. In de bergen loop je tegen allerlei weersomstandigheden aan. Zelfs in de zomer is er nog een kans dat je door sneeuw loopt. Je wilt de tocht niet vervolgen met natte voeten. Ten tweede is de pasvorm en maat van de schoen erg belangrijk. Een wandelschoen moet absoluut niet te klein zijn. Wanneer je een berg afdaalt komen bij een te kleine schoen je tenen tegen de voorkant van je schoen aan. Dit kan heel vervelend zijn. Een goede tip is om wandelschoenen altijd in een speciaalzaak uit te zoeken en hierbij advies te vragen. In veel winkels bestaat er zelfs een oefenparcours waarop je verschillende terreinen kunt uitproberen. Voordat je er de bergen mee ingaat, kun je de schoenen thuis zoveel mogelijk dragen zodat ze goed zijn ingelopen.

Houd rekening met verschillende weersomstandigheden

Wat je ook in de bergen gaat doen, of dat nu wandelen, klimmen of skiën is, je moet altijd rekening houden met eventuele veranderingen in het weer. Die kunnen namelijk ineens opkomen in bergachtige gebieden. Het ene moment loop je in een lekker zonnetje, het andere moment komen de regenwolken dreigend op je af. Door laagjes te dragen kun je gemakkelijk afwisselen in kleding. Wanneer het warmer wordt doe je snel iets uit en als het kouder wordt heb je altijd weer iets bij de hand. Een goede optie is speciale thermokleding. Dit type kleding is licht, dun en droogt snel. Ideaal voor wanneer je in de bergen sport. Het is makkelijk mee te nemen, neemt niet veel ruimte in je tas in en is bovendien licht van gewicht. Daar overheen draag je een jas die het liefst wind- en waterdicht is maar wel ademend. Zo blijf je wel beschermd tegen de regen, maar wordt het vocht wel afgevoerd zodat je binnen je jas wel droogt blijft.

Slecht weer is overigens niet het enige waar je rekening mee moet houden. Ook als het zonnig en droog is moet je goed opletten. Draag bijvoorbeeld zeker een zonnebril wanneer je op pad bent. Hoog in de bergen kan het zonlicht behoorlijk fel zijn en om beschadiging te voorkomen moet je je ogen goed beschermen. Zeker wanneer je in de sneeuw loopt of wanneer je aan het skiën bent. Niet voor niets dragen wintersporters altijd een zonnebril. De sneeuw reflecteert de zon sterk waardoor het licht extra fel is.

 

 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past