Home » Vakantietip
Een halfleeg Molvenomeer

Maanlandschap op de bodem van het Molvenomeer

Als je naar de rand van het Molvenomeer loopt, in de streek Dolomiti Paganella in Trentino, Noord-Italië, lijkt het wel of je over de maan wandelt. Waar normaal de spitse toppen van de Brenta Dolomieten in het helder blauwe water weerspiegelen, zie je nu grijs gesteente, enorme rotsblokken, resten van eeuwenoude bossen en diverse kleurlagen van de oever tot diep in het meer. Ga het zien nu het nog kan.

Tienjaarlijkse onderhoudsbeurt tunnel

Doordat elke tien jaar de tunnel tussen het meer en de elektriciteitscentrale Massenza van het Valle die Laghi een onderhoudsbeurt moet krijgen, laat men het waterpeil van het Molvenomeer vijftig meter zakken. Sinds november 2016 daalt het peil langzaam, met 1 meter per dag. Hierbij houdt men er wel rekening mee dat er voldoende water overblijft voor het wintersportgebied.

Projecten met muziek en kunst

Het praktisch lege Molvenomeer blijkt een toeristische attractie te zijn. Bezoekers wandelen als mieren over de grijze oevers. Naast een bijzondere wandeling kun je ook genieten van een project met muziekklanken (tot 18 april), kunstwerken op de oever (tot 29 april) en een tijdcapsule met berichten voor de toekomst. Deze zal op 3 juni, als het meer weer vol water zit,  te water worden gelaten.

Watersporten in het zomerseizoen

In april wordt het water vanuit Val Rendena langzaam weer in het Molvenomeer toegelaten en eind mei zal het meer zijn normale niveau bereikt hebben. Dan begint het zomerseizoen en maakt het maanlandschap weer plaats voor peilloze blauwe diepten waarin je kunt zwemmen, surfen, zeilen of pootje baden.

Dolomiti Paganella ligt niet ver van de Brenner autosnelweg, vliegvelden Verona, Milaan, Bergamo en Innsbruck. Met de auto ligt het op ca. 1050 km van Utrecht. Het gebied is onderdeel van het natuurpark Adamello Brenta en staat op UNESCO werelderfgoedlijst.

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?