Home » Vakantietip
roadtrip door de bergen

Meer van de bergen zien? Plan een roadtrip!

Roadtrippen, dat klinkt als iets uit een hippe Hollywoodfilm, maar eigenlijk is een roadtrip een prima manier om vakantie te vieren. Met je eigen auto, rijd je zo naar de dingen die jij graag wil zien en beleven. Ook als je naar de bergen gaat! Maar wat maakt een roadtrip nou zo ideaal voor een bergvakantie?

Ontspannen

Bij een vakantie met de auto denk je misschien aan een razendsnelle rit over de snelwegen, tot je eindelijk ergens bent. End at is niet zo gek, veel mensen jakkeren over de snelwegen in één keer naar hun bestemming, zodat ze daar zo veel mogelijk tijd kunnen doorbrengen. Maar tijdens een roadtrip is dat anders. Tijdens een roadtrip draait het niet om de bestemming, maar om de reis. Met andere woorden: zodra je in de auto stapt en je eigen straat uit rijdt, ben je op vakantie! Dat geeft een heerlijk ontspannen gevoel.

Ontdekkingstocht

Tijdens een roadtrip kun je natuurlijk zelf waar je heen gaat en dat geeft je de kans om van je vakantie een echte ontdekkingstocht te maken. Zie je op de kaart een interessant dorpje of leuk restaurant? Dan rij je zo even om, zodat je dat leuke plekje kan bekijken. Pauzeer je op een prachtig uitzichtpunt en wil je nog wat langer van het uitzicht genieten? Geen probleem, je auto rijdt niet weg. Is de omgeving juist saai en monotoon? Dan rij je net zo makkelijk door tot je wél weer zo’n mooi dorpje tegenkomt. En doordat je met de auto grote afstanden af kan leggen, kun je ook nog eens veel zien.

Met de auto kom je (bijna) overal

En als je dan ontspannen aan het ontdekken bent, heb je als voordeel dat je met de auto bijna overal kan komen. In bijvoorbeeld de Scandinavische bergen, is het aantal treinverbindingen vaak lang niet zo groot als bij ons. En hoewel de treinroutes in de Alpen prachtig zijn en je ze zeker niet wil missen, zijn sommige plekken vanaf een treinstation moeilijk te bereiken. Het berglandje Liechtenstein heeft zelfs helemaal geen treinstations. En ook in de Pyreneeën rijden weinig treinen. Met de auto ben je een stuk flexibeler.

Wat zaken regelen

Natuurlijk moet je wel rekening houden met een aantal zaken. In sommige landen moet je een tolvignet hebben, of er zijn bepaalde spullen die je in je auto moet hebben, zoals sneeuwkettingen of een gevarendriehoek. Ook moet je autoverzekering natuurlijk helemaal in orde zijn. Controleer de voorwaarden van je polis goed, en check meteen of er bij de verzekering auto pechhulp zit. Als je al dat soort zaken op orde hebt, kun je echt onbezorgd op vakantie.

Voorpret

Voordat je op roadtrip gaat, is het wel goed om alvast een beetje te kijken waar je heen wil. Niet alleen is het handig om voor de zekerheid wel een paar overnachtingen te plannen, vooraf kijken waar je heen gaat, draagt ook bij aan de voorpret voor je vakantie. Daarmee kan je vakantiegevoel al heel ver van te voren beginnen! Heb je inspiratie nodig? Dan hebben we hier alvast wat mooie autoroutes door de bergen. 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)