Home » Vakantietip
autorijden in de bergen

Met de auto op vakantie? Lees deze berg aan tips

Inmiddels hebben alle regio’s in Nederland zomervakantie en dat betekent dat veel mensen op vakantie gaan of binnenkort vertrekken. Ieder jaar weer zorgt dat voor een enorme drukte op de routes richting populaire vakantiebestemmingen. Zeker nu er veel problemen zijn rond het vliegverkeer, kiezen nog meer mensen ervoor om met de auto op de plaats van bestemming te komen. Dat geeft veel vrijheid, maar zorgt natuurlijk voor nog meer drukte op de weg. Ga je er ook dit jaar weer op uit naar bergachtige gebieden om te genieten van mooie uitzichten en prachtige wandelingen? Dan is het helemaal verstandig om voorbereid op pad te gaan. Rijden door het platte Nederland is wel even wat anders dan rijden door de bergen van bijvoorbeeld Zwitserland, Oostenrijk of Frankrijk. Waar je ook naartoe gaat, met deze tips kom je al een heel eind.

Klaar voor vertrek

Je vakantie begint eigenlijk al thuis. Wat je wilt is dat je auto in topconditie is voordat je er mee op pad gaat. Als je zelf een lange trektocht door de bergen gaat maken dan zorg je er ook voor dat je van tevoren hebt gewerkt aan je conditie en dat je topfit bent. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je auto. Hij is gewend om over makkelijk begaanbare wegen en relatief korte afstanden te rijden. Maar nu moet hij ineens een topprestatie leveren over lange afstanden en bergachtig gebied. Zorg dus dat je vooraf alle belangrijke onderdelen van de auto hebt gecheckt. Zorg onder andere dat de remmen naar behoren werken, check de bandenspanning en vergeet ook de airco niet.

Altijd een volle tank

Niet alleen in Nederland wil je weten waar het dichtstbijzijnde tankstation is. In het buitenland is het helemaal verstandig om dit van tevoren uit te zoeken. In bergachtige gebieden verbruik je meer brandstof dan wanneer je over rechte stukken rijdt. Niet iedereen realiseert zich dit en het kan dus gebeuren dat je tank ineens een stuk sneller leeg is dan verwacht. Het kan dus geen kwaad om van tevoren al op zoek te gaan naar waar de tankstations zich bevinden en of je daar ook terecht kunt. 

De berg op en af

Normaal gesproken probeer je in een zo hoog mogelijk versnelling te rijden, dit is het meest zuinig. In de bergen moet je dit gegeven echter loslaten. De berg oprijden doe je in een lage versnelling. Als je het hele gaspedaal moet indrukken en je komt nog nauwelijks vooruit, schakel dan terug. Remmen is noodzakelijk als je in de bergen de daling inzet, maar probeer het wel zo weinig mogelijk te doen. Wanneer je de remmen te veel gebruikt bestaat de kans dat de remschijven te heet worden en/of beschadigen. Druk de remmen licht in en rem zoveel mogelijk op de motor. Dit doe je door in dezelfde versnelling te rijden als wanneer je de berg opgaat. Je gaat al snel te hard zonder dat je het doorhebt, dus houd je snelheidsmeter goed in de gaten zodat je de controle over de auto niet verliest.

Houd je ogen open en wees alert

De uitzichten waarop je tijdens het rijden wordt getrakteerd zijn geweldig. Het is dus verleidelijk om om je heen te kijken. Maar blijf te allen tijde op de weg letten, een gevaar zit in een klein hoekje, zeker in de bergen. In andere landen zijn de weggebruikers nogal eens wat minder voorzichtig. Wanneer je over slingerende bergweggetjes rijdt, kan er zomaar iemand in volle vaart om de bocht komen vliegen. Blijf dus altijd aan de goede kant van de weg rijden. Vergeet ook niet dat verkeer dat naar boven gaat voorrang heeft op dalend verkeer.

In geval van nood

In de bergen is het weer haast niet te voorspellen. Het kan zomaar ineens omslaan van een zonnige, stralend blauwe lucht naar storm en regen. Allereerst is het geen overbodige luxe om altijd extra water en wat te eten bij je te hebben in het geval dat je stil komt te staan. Wees ook extra alert als het regent, de weg kan zomaar erg glad zijn.  

Elektrisch rijden

De elektrische auto wordt steeds populairder. Die mogen we dus zeker niet vergeten. Een elektrische auto heeft doorgaans minder moeite om een berg op te komen, dit kost echter wel meer energie en dus word je actieradius een stukje kleiner. Aan de andere kant kun je een deel van de energie ook weer terugwinnen. Houd er met een elektrische auto dus rekening mee dat je accu eventueel sneller leeg gaat. Zorg ervoor dat je accu zo volledig mogelijk is opgeladen wanneer je bergen inrijdt. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past