Home » Vakantietip
autoverzekering wintersport

Met de auto op wintersport, waar let je op?

Met de voorjaarsvakantie voor de deur, gaan veel mensen weer op wintersport. Wintersporters trekken vaak met de auto uit richting de bergen, waarbij winterbanden en sneeuwkettingen een absolute must zijn. Maar welke zaken zijn nog meer belangrijk als je als automobilist richting een wintersportbestemming vertrekt? In dit artikel vertellen we, samen met Independer, naar drie belangrijke aandachtspunten.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Voordat je vertrekt, is het advies om goed na te gaan door welke je landen rijdt en welke regels daar van kracht zijn. In sommige landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht. En andere landen weer niet. Zo zijn winterbanden in België en Zwitserland niet verplicht, terwijl de Duitse en Luxemburgse wet- en regelgeving automobilisten wel verplicht om de auto aan te passen aan winterse taferelen. In Frankrijk en Italië zijn winterbanden soms verplicht; dit wordt dan met bijvoorbeeld borden aangegeven. Andere landen, zoals Oostenrijk, stellen winterbanden weer verplicht gedurende een aangegeven periode. De Oostenrijkse winterband-periode is van 1 november tot 15 april.

Pechhulp verzekeren

Als je met de auto op weg gaat naar je wintersportbestemming, is een pechhulpdienst vanzelfsprekend. Maar check goed of je niet dubbel verzekerd bent. De kans dat je -onnodig- dubbel verzekerd bent is namelijk aanwezig. Je kunt je op twee manieren verzekeren van hulp bij pech. Enerzijds zijn er pechhulpdiensten als ANWB en Routemobiel (of dealer- of garagediensten), maar anderzijds kun je je ook via de reisverzekering verzekeren met een zogenoemde dekking automobilistenhulp. Check dus, mits je (een van) beiden hebt, of er sprake is van dubbele automobilistenhulp.

Autoverzekering

Heb je geen winterbanden en/of sneeuwkettingen in landen of gebieden waar dit wel verplicht is, dan kan dit gevolgen hebben voor de dekking van je autoverzekering. Sommige verzekeraars sluiten dekking namelijk uit als er niet -of onvoldoende- is geanticipeerd op de lokale verkeersregels. Krijg je dus (zonder winterbanden) een ongeluk in een gebied waar winterbanden wel verplicht zijn, dan kun je (deels) persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. En dit kan financieel zeer ongunstig uitpakken. Controleer dus altijd ook nog even hoe het zit met je autoverzekering.

 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.