Mountainbiken in de bergen? Dit zijn de voordelen van een full suspension mountainbike
Ben jij op zoek naar een mountainbike om mee te bergen in te gaan? Dan sta je voor de keuze of je een hardtail mountainbike of een full suspension mountainbike moet nemen. Beide hebben zo hun specifieke eigenschappen. Onze keuze voor mountainbiken in de bergen zou echter gaan naar een full suspension mountainbike. Waarom? We bespreken in dit artikel de voordelen van een full suspension mountainbike. Geïnteresseerd? Investeer dan in één van de beste kwaliteit full suspension mountainbikes van Bikester.
Geschikter voor ruw terrein
Het verschil tussen een hardtail mountainbike en een full suspension mountainbike zit hem in de vering van de fiets, die ervoor moet zorgen dat schokken goed worden opgevangen. Een hardtail is doorgaans wel voorzien van een geveerde voorvork, maar niet van achtervering. Een full suspension mountainbike (ook wel een ‘fully’ genoemd) daarentegen is voorzien van zowel voor- als achtervering. Dat maakt een full suspension mountainbike geschikter voor ruw terrein, omdat de fiets dankzij de geveerde achtervork, schokken beter kan opvangen dan een hardtail. Dat is niet alleen beter voor jouw lichaam, maar ook voor de levensduur van fiets zelf.
Voorspelbaardere reacties
Omdat een full suspension bike voorzien is van betere vering, kun je er meer van op aan dat je veilig over hobbels kunt. Door de vering gaan de wielen minder snel schuiven of stuiteren bij obstakels. Daardoor reageert de fiets dus voorspelbaarder, simpelweg omdat hij mindervaak een onverwachte schuifbeweging maakt. Dat maakt het fietsen op ruw terrein met een full suspended mountainbike niet alleen een stuk comfortabeler, maar ook een stuk veiliger, dan wanneer je achterwiel door gebrek aan vering alle kanten op vliegt.
Meer grip, meer snelheid
Omdat een full suspension mountainbike door de vering minder stuitert over ruw terrein, heb je ook meer grip, simpelweg omdat je wielen veel meer contact met de grond blijven houden. En dat betekent meer snelheid. Doordat je wielen meer en beter contact met de grond hebben, kun je blijven trappen zonder dat je slipt. Je trapbeweging wordt dus effectiever omgezet in snelheid. En niet alleen dat. Het omgekeerde geldt ook. Doordat je meer grip hebt, kun je ook effectiever remmen. Je remweg is dus een stuk korter, waardoor je veel minder vaak hoeft te remmen, maar je maakt ook sneller een noodstop. En door de betere grip kun je ook beter door de bochten. Daardoor vlieg je minder snel uit de bocht en fiets je veiliger, maar als je de smaak te pakken hebt, merk je ook dat je voor een bocht minder hard hoeft te remmen. Je gemiddelde snelheid op een route kan met een full suspended mountainbike dus heel wat hoger zijn dan op een hard tail.
Meer ruimte voor foutjes
Navigeren over ruw terrein is niet iets wat je meteen onder de knie hebt. Ervaring met zowel het terrein als je fiets zorgt ervoor dat je weet wat je moet doen om zo stabiel mogelijk te blijven. Een hardtail is wat dat betreft onverbiddelijk. Als jij een foutje maakt, dan merk je dat ook meteen, je fiets maakt een flinke klap. Bij een full suspension mountainbike is dit door de achtervering veel minder het geval, omdat de fiets zelf meer kan opvangen. Dat maakt een ‘fully’ ook een fijne mountainbike voor beginners.
Ook nadelen?
Zitten er dan niet ook nog nadelen aan de keuze voor een full suspension mountainbike ten opzichte van een hardtail mountainbike? Natuurlijk wel. Je hebt er door de extra vering meer onderhoud aan, maar dat voer je wellicht met liefde uit als je gesteld bent op je mountainbike. Daarnaast is in veel gevallen het frame ook zwaarder, wat bij het dragen en transporteren van je fiets een nadeel is. De vraag is echter of deze nadelen opwegen tegen de voordelen die een full suspension mountainbike met zich meebrengt.
Het mag geen verrassing zijn dat je voor full suspension mountainbike wel meer betaalt dan voor een hardtail mountainbike, omdat er nu eenmaal meer techniek aan zit. Maar daar krijg je dus wel meer comfort en grip voor terug, en dat is ook wat waard. Zeker als je de uitdaging gaat zoeken in de bergen.