Home » Vakantietip
kamperen bergen

Overnachten in de bergen: wat neem je mee?

Hoewel het altijd fijn is om in de bergen te lopen, biedt een meerdaagse tocht je de mogelijkheid om het bergleven helemaal te omarmen. Als je een meerdaagse wandeltocht in de bergen wilt maken, ontkom je niet aan het overnachten. Het is daarbij van belang dat je goed beslagen ten ijs komt. Wat neem je mee als je gaat overnachten in de bergen?

Waar ga je overnachten?

Allereerst duikt natuurlijk de vraag op in wat voor soort accommodatie je gaat overnachten. Welke opties je hebt, hangt sterk af van waar je precies bent. Elke omgeving kent andere accommodaties. Sommige bergen hebben talloze plekken waar je een overnachting kunt boeken. Denk aan een berghut of zelfs een luxueus hotel. Boek in dat geval altijd vooraf, zodat je zeker weet dat je er terechtkunt.

Wil je gaan kamperen, dan vergt dat iets meer voorbereiding. Je krijgt er wel vaak een prachtige natuuromgeving voor terug, dus het kan zeker een aanrader zijn. Als je op een camping wilt overnachten, doe je er weer goed aan om dit alvast te boeken. Er zijn ook plekken waar het toegestaan is om wild te kamperen, maar een camping is wel een stuk veiliger en handiger, zeker voor beginners.

Zorg dat je een goede tent meeneemt die wel tegen een stootje kan. Als je door de bomen het bos niet ziet, kun je kijken welk exemplaar als beste tent uit de bus komt. Je hebt naast een tent ook een aantal andere spullen voor het slapen nodig. Je kunt – afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt – kiezen uit verschillende soorten matjes. Let bij het kopen van een matje niet alleen op hoe dik en zacht je matje is, maar ook op hoe goed je matje isoleert. Via de grond kan de kou soms gemeen optrekken! Neem daarom ook een warme slaapzak mee, ook in de zomer kan het soms koud zijn. Denk tot slot ook nog aan iets voor onder je hoofd. Een goed maar makkelijk mee te nemen hoofdkussen is onmisbaar!

Zorg voor een goede uitrusting

Omdat je een paar dagen weg bent, is het extra belangrijk dat je de juiste uitrusting meeneemt. Je kunt tenslotte niet zomaar naar huis om extra kleding te halen. Hoewel je door vooraf het weerbericht te checken een goede indruk krijgt met wat voor weer je te maken zult krijgen, is het verstandig om op alle weersomstandigheden voorbereid te zijn. Het kan namelijk altijd omslaan of kouder/warmer zijn dan je denkt. Met verschillende laagjes zit je altijd goed. Ook kun je denken aan afritsbare kleding. Je kunt in ieder geval niet zonder een waterdichte jas en stevige bergschoenen. Gaat het flink stormen? Dan is het misschien wel beter om je tocht helemaal te verzetten.

Koken tijdens het kamperen

Als je ervoor kiest om te gaan kamperen, zal je ervoor moeten zorgen dat je ’s avonds een lekkere maaltijd voor jezelf kunt maken. Koken en eten in de buitenlucht is een van de leukste dingen van het kamperen. Je hebt hier in ieder geval een kooktoestel, gasbrander en speciale campingpannen voor nodig. Ook campingbestek-, bekers en borden zijn onmisbaar. Om het eten te bewaren is een koeltas handig. Bedenk vooraf al wat je gaat maken, zodat je daar na een lange wandeltocht niet nog over na hoeft te denken. Er zijn online genoeg eenvoudige en lekkere recepten te vinden. Slaap je in een berghut of hotel? Dan kun je meestal daar eten en drinken. Controleer dit wel altijd even voor vertrek, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Soms moet je het ontbijt, lunch en/of diner erbij boeken.

Andere benodigdheden voor de bergen

Er zijn een aantal andere benodigdheden die onmisbaar zijn als je gaat overnachten in de bergen. Het kan ’s nachts ontzettend donker zijn, dus moet je voldoende verlichting meenemen. In ieder geval een goede zak- of kampeerlamp. Als je in een eigen chaletje blijft, kunnen ook kaarsen van pas komenen voor een leuk sfeertje zorgen.

Ook een EHBO-kit kan je redding zijn, mocht er onverhoopt iets gebeuren. Daar moeten in ieder geval (blaren)pleisters, gaasjes en snelverband inzitten. Zorg ook altijd dat je van tevoren weet wat je moet doen als er echt iets misgaat. Bewaar bijvoorbeeld het noodnummer goed. Tot slot heb je items op het gebied van persoonlijke verzorging nodig. Hoewel je je niet uitgebreid hoeft op te maken, zijn tandpasta, zeep en zonnebrand toch wel erg fijn om mee te hebben.

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden