De mooiste bergtochten rond het Ledromeer foto M van Hattem

Wandeltocht rond het meer van Ledro naar Vedravi

Duur: 

6 uur

Startplaats: 

Rifugio Al Faggio, parkeerplaats

Rifugio Al Faggio (934 m) – Baita Lomar (1507 m) – Baita Ernia – Valle dei Molini – Vedravi
Vertrek- en eindpunt: Rifugio Al Faggio, parkeerplaats.
Duur en hoogteverschil: 6 uur, variant 5 uur, 700 m stijgen en dalen.
Karakter: wandeling langs oude almen over (kleine en grote) bospaden.
Variant: Baita Ernia – Ponte dei Carri.

Deze wandeling begint ook bij de Rifugio Al Faggio, maar gaat niet naar de top van bergkam, maar traverseert de helling ter hoogte van een rij oude almen. Wie deze wandeling loopt, zoekt de romantiek van de oude almhutjes en de pracht van de bloemenvelden. Het uitzicht is grotendeels beperkt door het bos. Dat krioelt wel van het leven, en omdat weinig wandelaars deze route nemen, is de kans wild te zien aanzienlijk.

Bij de Rifugio begint de route 452 met een brede bosweg, die geleidelijk omhoog gaat. Alleen het laatste stukje is hij een beetje steil. Je komt op een berghelling die dwars op de hoofdkam staat. Ga hier linksaf, richting de Baita Lomar. Nu gaat het pad op en neer, steeds rondom de boomgrens. Op de Dossa da Lari is het even open en is er uitzicht; kort erna wordt de Baita Sadri bereikt. Er moet dan opnieuw een pasje overwonnen worden om in het Val di Vesi te komen, bij de Baita Ernia. Deze Baita’s zijn onbemande hutjes: reken niet op eten en drinken hier, maar doe als de Italianen: neem een rijkelijke lunch mee, vol lekkernijen van het bos en misschien zelfs een klein flesje van het een of ander. Er is bijvoorbeeld heerlijke bosbessenlikeur in het dal te koop…

Bij de Baita Ernia zijn er twee mogelijkheden. Wie er genoeg van heeft, kan rechtstreeks naar het dal afdalen door Val di Vesi naar de Ponte dei Carri. Wie er nog wat langer tegenkan, neemt het pad dat geleidelijker afdaalt en zich nog uitstrekt richting de Val dei Molini. Dit stuk is zeker nog de moeite waard. Het bospaadje eindigt bij een oude electriciteitscentrale – waar het mogelijk is te parkeren, voor wie vervoer heeft geregeld een mooie bijkomstigheid. Anders is het nog een kwartiertje lopen naar Verdravi.

Laatst bijgewerkt november 2012

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?