Home » Blogs
Hauersee Hütte

Charmante kleinschaligheid in de Hauersee Hütte

1 juli, 2017 - 11:00 - Frank Rempe

Wat een plaatje! De Hauersee Hütte ligt op 2383 meter naast het gelijknamige bergmeertje. Hoog boven Längenfeld in de Ötztaler alpen. Toen ik belde om te reserveren leek het wel of de Hüttenwirt zich verbaasde over het feit dat ik überhaupt belde. Maar slapen was geen probleem. Ruimte genoeg! Nu ik voor de hut zit vind ik het een cadeautje.Hauersee Hütte

De Hauersee Hütte heeft vijftien plaatsen en volgens mij maar heel weinig gasten. De hut wordt gerund door vrijwilligers van de Section Ludwigsburg. Allerhartelijkst word ik ontvangen door Helga en Manfred Kubik. Logeren is op basis van zelfverzorging (je eigen eten meenemen dus). Maar als etenstijd nadert, wordt ik aan tafel gevraagd en mag mee-eten. Heerlijke spaghetti. Nadeel is wel dat ik al het eten wat ik omhoog heb gesleept ook weer naar beneden moet sjouwen.

Vrijwilligers in de Hauersee Hütte

De Hauersee Hütte is een hut van de DAV Section Ludwigsburg en wordt bemand door vrijwilligers uit die regio. Helga en Manfred komen hier elk jaar. Ik begrijp uit de verhalen dat het een heel gewild klusje is. Wekelijks komen er andere vrijwilligers en de komende twee jaren is de bezetting al geregeld. Het echtpaar slaapt in een stapelbed in de keuken annex het 'Aufenthaltsraum'. De hele dag door is er warm en koud water wat je kan gebruiken.Hauersee Hütte

De Hauersee Hutte is herbouwd in 1962. De oude hut was een stuk groter maar is helaas weggevaagd door een lawine. De huidige hut is lawinebestendiger gebouwd, maar is daardoor ook kleiner.

Mijn beeld van het bouwen van een hut is bepaald door wat ik tegenwoordig zie in de Alpen. Maar in 1962 ging dat wel anders. Als de sneeuw verdwenen was renden de sectionsvrijwilligers omhoog om een volgende fase in de bouw te beginnen. Zo duurde het tot 1969 voordat de hut ingezegend kon worden met de bijbehorende kerkdienst. Heel anders dus dan tegenwoordig. In deze eeuw wordt een helikopter gehuurd en worden materiaal en werklui ingevlogen die de berghut neerzetten. 

Charmante kleinschaligheid

De kleinschaligheid van de Hauersee Hütte heeft zijn charme. Met een zonnepaneel wekken de Kubiks meer energie op dan ze nodig hebben. Poepen doe je op een bio-toilet, maar plassen mag in het wild ergens achter de hut. Aan tafel is er gelegenheid voor persoonlijke verhalen en ik krijg alle medewerking bij het voorbereiden van mijn tocht van morgen.

Hauersee Hütte

Wat is het toch heerlijk dat je nog steeds verrast kunt worden door een berghut die gewoon is zoals een berghut hoort te zijn.

De Hausersee Hutte is ook opgenomen in het lijstje van Wilde Hutten

Hauersee Hütte

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?