Home » Blogs

De Cabriobahn naar de Stanserhorn (Vierwaldstättersee)

25 maart, 2014 - 11:56 - Bert Vonk

Tijdens een bezoek aan de Rigi in 1878 opperde de Amerikaanse schrijver Mark Twain dat binnen twee jaar elke Zwitserse uitzichtsberg wel zijn eigen bergspoorbaan zou hebben en ver zat hij er niet naast. Ook op de zuidelijke buurman van de Pilatus, de Stanserhorn, werd al in de negentiende eeuw een bergtreintje in bedrijf genomen, dit keer volgens het principe van de Drahtseilbahn, waarbij de wagonnetjes omhoog en omlaag bewogen worden door een lange staalkabel. Later werd dit treintje vervangen door een kabelbaan. 

“Toen de oude kabelbaan een paar jaar geleden aan vervanging toe was wilden we iets compleet nieuws” aldus Fabienne van het regionale bureau voor toerisme. “Iemand verzon het idee om een Cabriobahn te bouwen, een kabelbaan waarbij je op het dak van de gondel kunt staan en tijdens de rit een volkomen vrij uitzicht naar alle kanten hebt. 

Om dat wilde idee tot werkelijkheid te maken moesten zelfs de doorgewinterde ingenieurs van de Zwitserse kabelbaanbouwer Garaventa zich een paar keer achter de oren krabben. Zo moesten de gondels, die op twee kabels rusten, van een hydraulische stabilisatie voorzien worden omdat ze een veel hoger zwaartepunt hebben dan ouderwetse kabelbaangondels.”Maar sinds mei 2012 is onze baan in bedrijf en alles functioneert onberispelijk” vertelt Fabienne glimmend van trots. 

Naar het dalstation van deze wereldprimeur worden we vervoerd in het oorspronkelijke kabeltrammetje uit 1893, waarvan de onderste sectie altijd in bedrijf is gebleven. Wat een contrast met de ultramodern ogende Cabriobahn! Staand op het dakterras van de gondel luisteren we naar het zachte gezoef van de kabels terwijl de bergwind door onze haren speelt. Boven in het eveneens fonkelnieuwe draairestaurant wacht een voedzame lunch van Älplermagronen. We proosten op het succes van dit innovatieve project. 

Meer over de Cabriobahn Stanserhorn vind je op www.stanserhorn.ch

Op deze site staat ook een interessant artikel over de techniek van de Cabriobahn.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!