Home » Blogs

De toppers van Trentino Deel 1: Monte Vioz

22 april, 2017 - 08:51 - Redactie

Dit is het eerste deel van ‘toppers in Trentino’ een serie verhalen en foto’s waarin ik, Roos Schellings, de mooiste dagtochten beschrijf van Trentino. Tochten die we herhaaldelijk zelf liepen en zeker nog eens gaan lopen, en insider information over de mooiste bergwandelingen in Trentino.

Flavio daagt me uit

Het is oktober 2012, enkele maanden nadat ik Flavio heb ontmoet, reis ik voor een week af naar Trentino om mijn toekomstige partner beter te leren kennen. We nemen een week vrij om te wandelen in de Bergen. Flavio, die erg sportief is, daagt me uit om Monte Vioz te doen, met 3.645 meter de op een na hoogste bergtop in Trentino.

Monte Vioz: een mooie maar zware tocht

We slapen beneden in een van de valleien, in het berghuisje van de familie. Flavio ontpopt zich als personal trainer, elke dag werken we aan onze conditie en we maken een plan om deze hoge berg te bestijgen. We starten met inlopen, ondernemen eerst wat minder zware tochten en voeren geleidelijk aan de moeilijkheidsgraad op want Monte Vioz is een mooie maar zware tocht.

Inlopen in Val di Peio

We gaan inlopen in Val di Peio, een prachtige weidse vallei met uitzicht op- en toegang tot de twee hoogste bergtoppen van Trentino: Vioz (3.645mt) en Cevedale (3.679mt). De eerste dagen lopen we minder zware tochten, al heb ik thuis getraind, het omhoog lopen valt me zwaar. Het verschil in conditie tussen Flavio en mij is erg groot, ik kan hem niet bijbenen en probeer om mijn eigen ritme te zoeken.

Op eigen kracht

Enkele dagen later, 24 oktober 2012, is het zover, vandaag is Vioz dag. Er zijn meerdere mogelijkheden om Monte Vioz te overmeesteren maar in het naseizoen zijn zowel de skiliften als de refuges dicht. Er is nu slechts 1 optie: de langste en zwaarste route zonder overnachting. We zullen op eigen kracht de hoogtemeters moeten overstijgen en dezelfde dag het hele stuk ook weer te voet moeten afdalen.

Adembenemende uitzichten

We vertrekken en lopen eerst nog door het bos, daarna door graslandschappen en eindelijk komt het echte ruige berglandschap zonder begroeiing. Eerst nog met een pad daarna wordt het steeds ruiger en steiler. Mijn uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld maar het is de moeite waard, de uitzichten zijn adembenemend. 

De top is voor een andere keer

Het laatste stuk is erg zwaar, het is steil en hoog. We zijn al uren onderweg en hebben veel inspanning geleverd, het gaat maar langzaam vooruit. We nemen een pauze en eten wat. Al zijn we vlak bij de top, deze laatste paar honderd meter gaan tijd in beslag nemen. Het is al ver in de middag, de refuge vlak boven ons is dicht en ons eten is op. We besluiten om af te dalen om niet in het donker te belanden. De top is voor een andere keer.

17 kilometers en 1700 hoogtemeters

Al hebben we de top niet gehaald, ik heb het goed gedaan. We hebben in een dag 17 kilometers gelopen met 1700 hoogtemeters (+). Ik heb mijn toelatingstest tot de bergen met glans gehaald. Monte Vioz is een klassieker die ik daarna nog verschillende keren opnieuw bezoek, op 21 juli 2014 bereik ik met Flavio refuge Vioz (Mantova) op 3535mt en op 7 juli 2015 met Nederlandse vrienden de top.

Monte Vioz is vanuit Val di Pejo bereikbaar via drie toegangsroutes:
1) Rifugio Doss dei Gembri, 2315 m
2) Eindpunt telecabine Peio3000, 3000 m
3) Pad 105 achter het dorpje Peio Paese (tot de top ± 18 km heen en terug, 1900+ stijgen).
 

 

Verhuisd voor de bergen en voor de liefde

Roos woont in Noord-Italië naast de Brenta Dolomieten. Ze heeft haar eigen natuurvakantie-website opgezet: holidaysdolomites.com met een een selectie van de mooiste trektochten en vakantieverblijven in de Dolomieten en Nationale Parken van Trentino-Zuid Tirol. Ook schrijft en fotografeert ze graag, op haar avonturenblog kun je meer lezen over deze prachtige regio in Noord-Italië.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?