Home » Blogs
Noorse berg Mannen beklimmen

Dit is één van de gevaarlijkste bergen van Noorwegen en jij kunt ‘m beklimmen

30 mei, 2018 - 12:02 - Redactie

In het midden van de buik van Noorwegen ligt Romsdalen. Geroemd om haar Romsdalseggen, Trollstigen, Raumavallei en minstens zo berucht om één van de gevaarlijkste bergen van Noorwegen: Mannen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Romsdalen, maar er is een grote keerzijde. Deze berg kan ieder moment afbreken, de vallei in stuiteren en daarmee enorme schade en zelfs overstromingen veroorzaken. Maak je geen zorgen, want de berg wordt constant in de gaten gehouden met allerlei meetapparatuur, zodat er op tijd geëvacueerd kan worden. En je kunt daar dus gewoon naartoe klimmen om alles van dichtbij te bekijken. Spannend!

Tekst en foto's: Michelle van Rossenberg / lostinnorvana.nl

Zo bereik je het beginpunt van Mannen

De wandeling begint vlak achter het beroemde Trollstigen uitkijkpunt. Neem Riksveg 63 van Åndalsnes naar Valldal en je ziet vanzelf de 23 haarspeldbochten die je toelachen. Nadat je het Trollstigen plateau gepasseerd bent, zie je aan je linkerhand een meer. Je kunt langs de weg parkeren, het bruggetje oversteken en langs het Alnesmeer naar Mannen wandelen.

Noorse berg mannen beklimmen

Sneeuw of smeltwater?

Overal in Noorwegen kom je ze tegen, de ‘blood red T’s’. Ook tijdens deze wandeling markeren ze goed het pad. Het is ongeveer acht kilometer lopen naar de top en zo’n 400 meter klimmen. Met pauzes doe je ongeveer twee uur over de heenreis en anderhalf uur over de daling. Mannen ligt op 1291 meter boven zeeniveau, maar omdat de wandelroute op 800 meter begint, is de klim niet héél intens. Zorg wel voor goede schoenen, want het laatste stuk is erg ruig terrein en behoorlijk stijl. Gore-tex is ook geen overbodige luxe, want het kan aan het begin van de wandeling erg nat en modderig zijn. Als je vroeg in het jaar komt, kun je zelfs sneeuw tegenkomen! Zorg dat je voldoende drinkwater meeneemt en vergeet niet om wat snacks mee te nemen voor onderweg. Het wordt afgeraden om uit de beekjes en meren onderweg te drinken in verband met grazende schapen.

Noorse berg Mannen beklimmen

Alnessteinen (930 m.o.h.)

Zodra je voorbij het Alnesvatnet bent en linksaf tussen de bergen door de vallei in bent gelopen, wordt het opletten waar je loopt. Het terrein lijkt redelijk vlak, maar er liggen hier en daar uitstekende stenen en poeltjes modder waar je tot je knieën in weg kunt zakken. Al snel kom je bij Alnessteinen (930 m.o.h.), het eindpunt van een andere wandeling op dezelfde route.

Noorse berg mannen beklimmen

Kijk uit waar je loopt!

Daarna wordt het terrein steeds ruiger en de markering iets onduidelijker. Vergaap je niet te veel tijdens het zoeken naar de rode T, maar pas goed op waar je je voeten neerzet. Tussen de rotsblokken waar je op stapt zitten gigantische gaten en daar wil je echt niet in vallen. Vlak voordat je de laatste klim naar het eindpunt maakt, kom je nog iets heel bijzonders tegen. In de meertjes die je passeert, kun je namelijk kleine draaikolkjes zien. Deze ontstaan doordat het water via smalle doorgangen de bergen ingezogen wordt. Een bijzonder gezicht!

Noorse berg mannen beklimmen

Meetapparatuur en instortingsgevaar

Voor je het weet sta je ineens op de top van één van de gevaarlijkste bergen van Noorwegen: Mannen. De bewoners in de vallei worden met enige regelmaat geëvacueerd, omdat er bewegingen worden waargenomen door de apparatuur. Vorig najaar heeft de Noorse overheid zelfs geprobeerd om een landverschuiving te forceren en het proces te versnellen, maar daar werd op het allerlaatste moment toch vanaf gezien. Op de top zie je niet alleen pompapparatuur, ladders en dikke kabels, maar ook een klein kantoortje. Dat moet haast wel het kantoor zijn met het mooiste uitzicht van de wereld.

Noorse berg mannen beklimmen

Zinderende hoogtes en dromerige vergezichten

Naast de adrenalinekick van het gevaar en het bewonderen van de meetapparatuur, valt er nog iets heel bijzonders te zien hierboven. De berg wordt ook geroemd om het waanzinnige uitzicht en het bijzondere ‘rotsblok’ dat iets weg heeft van een eendje. De Noren vinden dat ie van benedenaf op een mens lijkt, vandaar ook de naam ‘Mannen’.

Noorse berg mannen beklimmen

Het gekke is dat je je helemaal niet bewust bent van het gevaar als je op deze plek rondloopt. Het enige waar je druk mee bent zijn de dromerige vergezichten. Zo ver je kijken kunt zie je ruige natuur en het is werkelijk adembenemend. Mannen is heel bijzonder op heel veel verschillende manieren en ik zou echt aanraden om een keer bij ‘hem’ te gaan kijken, nu het nog kan. 

Noorse berg mannen beklimmen


Meer lezen van Michelle's outdooravonturen in Noorwegen? Lees haar blogs op lostinnorvana.nl !

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier een stukje berg geschiedenis