Home » Blogs

Een weekje in een berghut in het Salzburgerland - de Grossglockner

15 juni, 2012 - 19:07 - Fenneke Visscher

Toch wel wat spierpijn van de wandeling van gisteren. Dus vandaag gaan we de Glossglockner Hochalpenstrasse op. Met de auto dus. Voor een dagkaart betaal je 32 euro, maar je bent wel een dag zoet en er is veel te zien. Bijvoorbeeld hele dure sportauto’s, motoren, brommertjes uit de vorige eeuw, fietsers en een wandelaar. Een Nederlander.

De Grossglockner Hochalpenstrasse is een autoweg van 50 km lang en is 75 jaar oud. Je hebt bijna de hele tijd uitzicht op de Grossglockner en de iets lager gelegen top de Kleinglockner. De Grossglockner is de hoogste berg van Oostenrijk en is 3798 meter hoog. Aan het eind van de weg, dus vele haarspeldbochten en foto’s later, komen we bij de Pasterze-gletsjer. Tenminste, wat er nog van over is.

We zijn er even stil van. Er staan informatieborden met tekst en foto’s van hoe de gletsjer geweest is. Zelfs een foto uit 2000 laat al een groot verschil zien. Hier sta je echt met je neus bovenop de klimaatverandering. Mijn gevoel is heel dubbel. We zijn hier met de auto heengereden. Net als vele honderden andere mensen. Maar wat is ook alweer een van de oorzaken voor de klimaatverandering? Wat doen we de natuur aan met al onze technologische ontwikkelingen?

Ik wil niet zeggen: ga maar met eigen ogen kijken naar deze gletsjer, want daar moeten heel wat kilometers voor afgelegd worden. Dus ik hoop dat ik met dit verhaal en foto’s genoeg indruk kan maken en kan laten zien wat de klimaatverandering voor gevolg heeft.

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past