Home » Blogs

Génépi: Een Franse Alpen likeur

7 februari, 2011 - 09:24 - Fenneke Visscher

Tijdens de wintersport drink ik (natuurlijk pas ná het skiën) bier, wijn of nog later op de avond whiskey. Maar sinds afgelopen wintersportvakantie zijn daar twee drankjes bij gekomen. Warme chocolademelk met Baileys en de Franse Alpen likeur Génépi (of Genepy). 

Génépi is de verzamelnaam voor alle plantjes en de daarvan gemaakte likeuren van het soort Artemisia. Chartreuse is een bekend merk van de kruidenlikeuren.  Génépi behoort tot de kruidenlikeuren en heeft voor een likeur een vrij hoog alcoholpercentage, meestal rond 45 procent.

De likeur wordt van verschillende kruiden en alpenplantjes gemaakt. Tijdens het skiën ben ik de plantjes natuurlijk niet tegen gekomen, maar in de zomer kun je ze vinden in rotsachtige gebieden in het hooggebergte. Ik heb ergens gelezen dat de grootste kans om ze tegen te komen boven de 2400 meter is. Maar ik geloof dat ze lager ook wel groeien. Je moet wel goed zoeken, want het plantje is bijna net zo zeldzaam als Edelweiss.

Volgens Rogier van Rijn is het niet zo heel ingewikkeld om Génépi te maken, dus vandaar dat veel hotels en restaurants in de bergen in Frankrijk hun eigen Génépi brouwen en schenken. Je moet verschillende soorten takjes van de Artemisia plukken (wees voorzichtig, beschadig de wortels niet) en die een aantal maanden in de alcohol laten intrekken. Daarna suiker en water erbij en klaar is je likeur. 

Het drankje ruikt dus kruidig en smaakt vrij zoet. Tijdens de wintersport kreeg ik steeds een borrelglaasje met Génépi na het eten bij de koffie. Tijdens het après-skiën is het ook lekker om te drinken.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past