Rhône-Alpes

Lariche de condrieu - Rhone. Foto: Region Rhone-Alpes/Jean-Lucrigaux

Rhône-Alpes

© ATOUT FRANCE/Fabian Charaffi Compulsory mentionDe Rhône-Alpes is de op één na grootste regio van Frankrijk, na de Midi-Pyrénées. De hoofdstad is Lyon. Het landschap van de regio Rhône-Alpes is gevarieerd en loopt van het Centraal Massief tot aan de Alpen.  Tussen deze berggebieden liggen de rivieren de Loire en de Rhône. Ook kent de Rhône-Alpes een groot gebied met heuvels en lagere berggebieden.

In de regio vind je ook  de grootste zoetwatermeren van Frankrijk, zoals het meer van Paladru en het Franse deel van het meer van Genève. Binnen de grenzen van Rhône-Alpes liggen acht natuurparken waaronder het Parc National de la Vanoise en het Parc National des Écrins. Ook vind je er  unieke gebieden zoals de Mont Blanc en de Gorges de l'Ardèche.

© ATOUT FRANCE/Fabian Charaffi Compulsory mentionDe Rhône-Alpes is de op één na grootste regio van Frankrijk, na de Midi-Pyrénées. De hoofdstad is Lyon. Het landschap van de regio Rhône-Alpes is gevarieerd en loopt van het Centraal Massief tot aan de Alpen.  Tussen deze berggebieden liggen de rivieren de Loire en de Rhône. Ook kent de Rhône-Alpes een groot gebied met heuvels en lagere berggebieden.

In de regio vind je ook  de grootste zoetwatermeren van Frankrijk, zoals het meer van Paladru en het Franse deel van het meer van Genève. Binnen de grenzen van Rhône-Alpes liggen acht natuurparken waaronder het Parc National de la Vanoise en het Parc National des Écrins. Ook vind je er  unieke gebieden zoals de Mont Blanc en de Gorges de l'Ardèche.

Klimaat
 Region Rhone-Alpes/Jean-LucrigauxDoor de diversiteit aan landschappen in de Rhône Alpes zijn er ook veel verschillende weertypes te vinden. Meteo France onderscheidt  24 verschillende types. Van het alpine klimaat in het hooggebergte, tot mediterrane invloeden in het laagland. Aan de uiterste randen van de regio zijn de klimaatscontrasten het grootst. Het verschil is duidelijk te zien tussen het vochtige bergklimaat en het mediterrane klimaat in Montélimar. Het klimaat in de valleien van de Saône en de Rhône, de ruggengraat van de Rhône-Alpes, is betrekkelijk droog.

Berggebieden
De regio Rhône-Alpes kent 8 departementen, namelijk:  Savoie,  Haute Savoie, Isère, Rhône, Ardèche , Ain, Drôme en Loire.

Haute Savoie
Het departement Haute Savoie is samen met het departement Savoie, op 24 maart 1860 ontstaan door annexatie  door Frankrijk van delen van Italië, na een omstreden volksraadpleging. Deze annexatie wordt in beide departementen nog steeds herdacht. De Haute-Savoie grenst aan de departementen Ain en Savoie en aan Zwitserland en Italië.
De hoofdstad is Annecy. De Haute-Savoie bestaat uit drie streken. Chablais is de grootste streek en hier vind je veel wintersportplaatsen rondom Morzine en Avoriaz. Samen met een aantal wintersportplaatsen in Zwitserland maken ze deel uit van Les Portes Soleil, een van de grootste skigebieden in Europa.

© ATOUT FRANCE/Hervé Le Gac Compulsory mention De tweede streek is de Vallée d'Arve. In de Vallée d'Arve liggen Chamonix en de Mont Blanc. De derde streek is het Pays des Aravis. De bekendste trekpleisters in deze streek zijn de hoofdstad Annecy, het Lac d'Annecy en La Clusaz.

Savoie
Het departement Savoie grenst in het  noorden aan Haute-Savoie, in het oosten aan Italië, in het zuiden aan Hautes-Alpes, in het westen aan Isère en Ain. De hoofdstad is Chambéry.
Savoie hoort pas sinds 1860 bij Frankrijk.  Het gebied heeft, net als de Haute-Savoie veel eigen karakter, cultureel is het een rijk gebied met oude kastelen, veel barokkerken en meer overblijfselen va de rijke geschiedenis.  In Savoie vind je  555.000 hectare gebergte,en 175.000 hectare woud. Het Parc National de la Vanoise is een bezoek zeker waard. 
Enkele bekende skigebieden in Savoie zijn Paradiski met Les Arcs en La Plagne, L'Espace Killy met (Val d'Isère en Tignes), Les Trois Vallées, het grootste skigebied, met de plaatsen Courchevel en Val Thorens en Valmorel .

Isère
 Region Rhone-Alpes/ Gil LeboisHet departement Isère strekt zich uit aan weerszijden van de rivier de Isère. De hoofdstad is Grenoble. De Isère kent veel verschillende landschappen: de vlaktes en heuvels van de Dauphiné in het noordwesten, het groene Pays Viennois langs de Rhône, de kalsteenbergen van de Chartreuse, de Vercors ten westen van diezelfde stad, ten zuiden ervan de Vooralpen en helemaal in het zuidoosten  het Parc National des Écrins, met toppen tot boven de 4000 meter.

Loire
Region Rhone-Alpes/Jean-LucrigauxHet departement van de Loire, met hoofdstad Saint-Étienne dankt zijn naam aan de rivier de Loire, met 1012 km de langste rivier van het land. Het landschap wisselt van bergachtig tot hoogvlakten tot bossen en ruime vlaktes. In het oosten van het departement vind je de Monts du Lyonnais uit.  De hoogste top is de Crêt de la Perdrix (1434 m.).

Ain
Het departement Ain is genoemd naar de rivier die de Rhône -Alpes  van noord naar zuid doorkruist. De hoofdstad is  Bourg-en-Bresse. Het departement is ingedeeld in vier regio’s:  de Bressestreek, in het zuidwesten de Dombes bekend om zijn vele visvijvers,  de Bugeystreek, met de uitlopers van het  Juragebergte en in het noordoosten vind je het Pays de Gex  met de hoogste toppen van het Juragebergte, zoals de  Crêt de la Neige (1718 m.)

Ardèche
DRegion Rhone-Alpes/Jean-Lucrigauxe Ardèche, met Privas als hoofdstad, strekt zich uit aan de zuidoostelijke rand van de regio Rhône- Alpes. Het gebied is waterrijk. Berggrijk is het in de streek Montagne Ardèchoise, een vulkanisch gebied met de Mont Mézenc (1754 meter) als hoogste top.

Drôme
Het departement Drôme is het zuidelijkste deel van de regio Rhône-Alpes. De hoofdstad is Valence. De hoogste top is de Rocher (2456 m.). Over het algemeen is de Drôme niet bergachtig, en door de ligging is het van het voorjaar tot najaar zeer geschikt voor buitenvakanties.

Rhône
Het departement Rhône strekt zich uit langs de Rhône en de Saône. De hoofdstad is Lyon.  Het departement  wordt ingedeeld in 6 regio’s, zoals Les Monts du Beaujolais: heuvels overdekt met naaldbomen. Les Côteaux du Beaujolais: sterk glooiende streek, beroemd om zijn wijngaarden.  Les Monts du Lyonnais is een bergmassief (toppen boven 1000 m ) met gevarieerde landschappen. La Plaine de Lyon is het laagst gelegen (160 m)  deel van de Vooralpen. De overige drie zijn Les Plateaux et Côteaux du Lyonnais,  Lyon / Communauté en de Monts d’Or.

Foto via wikipedia
Nieuws - 16 sep 2015

In het Parc National des Écrins zijn gisteren zeven bergbeklimmers omgekomen door een lawine. Het gaat om vier Duitsers en drie Tsjechen.

Blog - 20 jan 2015

Het is half december en aan de vooravond van het winterseizoen, bedenk ik me opeens dat het eigenlijk best een mooie uitdaging is om aan de slag te gaan als sneeuwschoengids.

Blog - 30 jul 2014

Mijn serie blogs 'hoe word ik erkend berggeit' startte ik 2 jaar geleden met het artikel 'waar een wil is, is een bergpad'. Soms lijkt een top onbereikbaar, maar eenmaal op weg blijkt er toch een verborgen paadje naar toe te leiden. Mijn symbolische top was (en is) het worden van (Frans) mountainbikegids. Via de opleiding tot 'accompagnateur en montagne' hoop ik dit doel te bereiken.

Blog - 13 jun 2014

Bijna 2 jaar heb ik hier naartoe gewerkt en alle onderdelen van de opleiding met succes behaald. Nu moet het dus gaan gebeuren; de climax van deze opleiding is als het bereiken van die ooit ogenschijnlijk onbereikbare top. Vandaag hoop ik te slagen voor de opleiding tot Frans accompagnateur en montagne.

Blog - 2 mei 2014

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat ik het ministerie van sport in Annecy (DDJS) binnenstapte, met de vraag hoe ik mountainbike-gids zou kunnen worden in de (Franse) Alpen. Er werden me toen 2 mogelijkheden voorgelegd. Namelijk het volgen van de opleiding tot moniteur de cyclisme; een soort allround fietsleraar.

Blog - 9 jan 2014

De tweede week verblijf ik met 7 klasgenoten in een ouderwets maar gezellig chalet op het Plateau de Glières. Dit is een schitterend en (voor de Haute Savoie) onherbergzaam gebied ten westen van de Aravis. Deze week is het de bedoeling dat we het geleerde uit week 1 in de praktijk gaan brengen.

Blog - 9 jan 2014

In september stond er weer een opleidingsweek op het programma. Dit keer lekker dichtbij huis, namelijk direct aan de overkant van het dal, hier in Samoëns. Het ging om de formation estivale ; dus kennis opdoen over zomer onderwerpen. 5 dagen lang een afwisseling van theorielessen in de klas, afgewisseld met praktijkkennis in het veld.

Skigebied Les Menuires. Foto Reberty-P.Royer
Reportage - 11 nov 2013

Les Menuires is een ski-oord in de Rhône-Alpen in Frankrijk. Het dorp ligt in de gemeente Saint-Martin-de-Belleville in Savoie.

Foto: Laurent SALINO / Alpe d’Huez Tourisme 
Reportage - 9 okt 2013

De meeste mensen kennen Alpe d'Huez alleen van het fietsen, vooral van de Tour de France en de Alpe d’HuZes, niet wet

Blog - 25 sep 2013

Het is zomer 2013 en dus tijd voor m'n stageperiode. Na wat rondvragen in m'n lokale kringetje, vond ik in ene Nicolas als stagebeleider. Deze ESF skileraar werkt zomers bij een centre des vacances, waar hij verantwoordelijk is voor het activiteitenprogramma. Dit concept kennen we in Nederland niet, maar is in Frankrijk best populair.

Envirotrek Clean Up Series 2013
Nieuws - 29 aug 2013

Voor het vijfde opeenvolgende jaar heeft stichting Respect the Mountains de Envirotrek Clean Up Series georganiseerd, dit jaar in samenwerking met

Blog - 3 jul 2013

Bonjour et bienvenue dans le centre Nordique, klinkt het gastvrij als ik de herberg in Grand Bornand binnenstap. Ik tref hier 23 andere accompagnateurs in de dop die zich net als ik hebben aangemeld voor een nieuw opleidingsdeel, namelijk de connaissances fondamentales.

Pagina's

Abonneren op Rhône-Alpes