Home » Blogs
Herfstwandelen langs de Mosel

Herfstwandelen over de Moselsteig: rondje Calmont

29 november, 2018 - 10:18 - Daan Couwenbergh

De eigenlijke etappe 16 van de Moselsteig begint bij Neef en eindigt bij Ediger-Eller. Omdat op onze laatste dag langs de Mosel het startpunt echter ook onze eindbestemming moet zijn, kiezen we ervoor om een rondje op de Calmont bij Bremm te lopen. De Calmont is de steilste wijnhelling van Europa met een hellingspercentage tot wel 70%. Boven Bremm lopen we eerst via een gemoedelijk pad omhoog, daarna gaat het behoorlijk steil via haarspeldbochten door het bos. Uiteindelijk komen we aan bij het Gipfelkreuz, waar we een fraai uitzicht hebben op de scherpe bocht die de Mosel hier maakt. Aan de overkant van het water aan de voet van de Petersberg ligt de ruïne van Kloster Stuben, een overblijfsel van een groot nonnenklooster dat in de 12e eeuw gebouwd is. Tegenwoordig doet de ruïne dienst als plek voor diverse culturele activiteiten zoals bijvoorbeeld concerten.

Herfstwandelen langs de Mosel

Het pad gaat verder door het bos aan de bovenkant van de helling. De zon doet flink zijn best aan de strakblauwe hemel, waardoor het heerlijk wandelen is in de schaduw. Bij Vierseenblick zou er weer een uitzichtpunt moeten zijn. Aan de rand van het bos blijkt inderdaad een houten plateau te staan, maar deze is afgezet met rood-wit lint. Bij nadere inspectie blijkt het hout op verschillende plekken totaal verrot te zijn, tijd voor renovatie dus!

Calmont Klettersteig

Calmont Klettersteig

Na enige tijd loopt het pad naar beneden. We gaan dan niet meer richting Ediger-Eller, eindpunt van etappe 16, maar volgen de bordjes richting “Todesangst”. We zullen dan uitkomen bij de Calmont Klettersteig. Hoewel voor sommige wandelaars deze klettersteig een hele belevenis is, hoef je hier echt geen doodsangsten uit te staan. De route verloopt tussen de wijnvelden door op de steile helling van de Calmont. Her en der zijn een paar laddertjes en beugels geplaatst, op sommige smalle stukjes is een staalkabel aangebracht. Het is een en avontuurlijke en uitdagende wandeling, een mooie afwisseling ten opzichte van de eerdere wandeldagen. Een wijnboer is nog bezig met het binnen halen van zijn oogst. Dat is een hele onderneming in dit steile terrein. Daarom gebruiken ze hier, net als op vele andere hellingen langs de Mosel, een tandradbaan om de kisten met geplukte druiven naar beneden te transporteren.

Herfstwandelen langs de Mosel

Prachtige herfstkleuren

Na iets meer dan een uur bereiken we het einde van de klettersteig en lopen we naar Bremm. We kijken nog eens achterom naar de wijngaarden op de hellingen, de glinstering van de zon op de Mosel en de prachtige kleuren die de herfst ons geeft. Een prachtige afsluiting van onze dagen langs de Mosel.

Michiel Vermeulen is de drijvende kracht achter klimboeken.nl en viaferrata.nl

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer