Home » Blogs
Herfstwandelen langs de Mosel

Herfstwandelen over de Moselsteig: van Traben-Trarbach naar Ürzig

8 november, 2018 - 11:23 - Redactie

In oktober is het hoogseizoen langs de Mosel. Niet alleen voor de wijnboeren, die in deze maand hun druiven oogsten, maar zeker ook voor de wandelaars. De natuur toont zich in deze periode op zijn mooist. In een heerlijke najaarszon genoot Michiel Vermeulen van een aantal etappes van de Moselsteig.

Tekst en foto: Michiel Vermeulen

Etappe 12: Traben-Trarbach naar Ürzig

De in 2014 geopende Moselsteig verloopt in 24 etappes van Perl naar Koblenz, waar de Mosel uitmondt in de Rijn. Met name in het middelste deel van deze lange-afstandsroute kronkelt de rivier in zeer scherpe bochten tussen de steile hellingen door. We ervaren dit meteen al tijdens onze eerste dag, waarin we vanuit onze standplaats Traben-Trarbach etappe 12 lopen naar Ürzig. De route verloopt veelal aan de bovenkant van de hellingen, waarbij hoogteverschillen tot zo’n 200 meter overwonnen moeten worden. Al snel komen we bij Mont Royal, een voormalige vesting die eind 17e eeuw door Lodewijk XIV werd gebouwd. Het was een onderdeel van een vestinggordel die de grens met Frankrijk moest bewaken. In de tenten- en barakkenkampen verbleven destijds wel twaalfduizend man. Na de Vrede van Rijswijk moest Lodewijk XIV het door hem veroverde gebied weer afstaan en heeft hij in 1698, slechts 11 jaar na de bouw ervan, Mont Royal verlaten. Om ervoor te zorgen dat zijn vijanden de vesting niet in handen kregen, heeft hij deze daarom vernietigd. Momenteel zijn slechts nog de restanten van de vesting te bekijken.

Rieslingdruiven

Even verderop pauzeren we even op één van de vele uitzichtpunten langs de route. We hebben hier een prachtig overzicht op de bocht die de Mosel maakt om het dorpje Wolf, dat aan de overkant van het water ligt. De helling onder ons, maar ook het vlakkere landschap rondom Wolf, is volgebouwd met wijnvelden. Het gebied rond de Mosel is bekend om zijn voornamelijk witte wijnen van de Rieslingdruiven. De druiven gedijen goed op de leistenen hellingen. In het gesteente zitten veel mineralen, die door de wijnranken worden opgenomen en de smaak zeer ten goede komen. De wandeling is zeer afwisselend. We lopen door stukken bos, langs open velden en natuurlijk langs de wijnvelden. Vanwege de kronkelige rivier verandert ons uitzicht op het omliggende landschap met de minuut. Nadat we zo’n 4 uur onderweg zijn, komen we bovenaan in Ürzig aan. Via een groot aantal trappen dalen we door het dorp af richting het water. En wat is nu de mooiste manier om weer terug te keren naar je beginpunt? Juist, met de boot over de Mosel!

Michiel Vermeulen is de drijvende kracht achter klimboeken.nl en viaferrata.nl

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?