Home » Blogs
kamperen met kleine kinderen

Kamperen met een kleine, 3 vragen op een rij

16 mei, 2016 - 10:00 - Redactie

Ja! Je kan kamperen met een baby of kleine kinderen. Tijdens het kamperen kan je bijna alle faciliteiten die je thuis hebt ook in je tent maken of vervangen. Je moet alleen soms war creatief zijn en accepteren dat het minder comfortabel is. Een aantal belangrijke aanpassingen hebben we even op een rijtje gezet voor je:

Een slaapplek voor je baby is belangrijk, natuurlijk ook voor je eigen nachtrust. Als je een goede slaapplek creëert is dat niet alleen tijdens de nacht handig, maar het kan overdag ook uitkomst bieden als een veilige speelplek. Heb je weinig ruimte kies dan een stevige slaapmat met een hoeslaken er omheen. Zorg ervoor dat de baby niet van de mat kan rollen.
Voorbereiding is belangrijk. Zorg dat je alles voor de baby meeneemt en laat vooral dingen thuis waarvan je weet dat ze op de bestemming beschikbaar zijn of verkrijgbaar zijn in de winkel, zoals luiers.
Een camping of natuurplek is geen veilige huiskamer! Het is dus belangrijk om een veilige plek te creëren waar je kleine overdag kan spelen. Neem bijvoorbeeld een kleed mee met een waterafstotende onderkant en laat je baby hier op spelen. Verberg scherpe voorwerpen of dingen die met stroom te maken hebben en blijf natuurlijk in de buurt. Dan moet het helemaal goed gaan!
Een keertje proefkamperen kan geen kwaad. Gewoon in de achtertuin met de deur van het huis op slot en eens uitproberen hoe dat kamperen met een kleintje nou echt bevalt!
Een draagzak kan erg handig zijn. Veel compacte buggy’s hebben geen luchtbandjes en stuiteren op oneven paden buiten. Een draagzak is makkelijk mee te nemen en is prettig voor jezelf en de baby.

Kan je dan ook op trektocht of lichtgewicht vakantie met een baby?

Wanneer je de motivatie hebt om ook met de kleine op trektocht te gaan, zorg dan eerst dat je zelf fit bent! De rugzak met spullen wordt al zwaar en je kleine weegt natuurlijk ook aardig wat kilo’s.

Een trektocht is een mogelijkheid, maar waar je dan wel op moet letten is dat je baby zelfstandig kan zitten om goed in de kinderdrager te zitten. Het is niet verstandig om te gaan lopen met een draagdoek of iets wat daar op lijkt. Kies dus altijd voor een kinderdrager met een stevig rugpand. Hier kan je namelijk ook meer spullen voor de baby in kwijt. Bedenk ook dat de baby tijdens een trekking niet langer dan 2 uur achtereen in de drager mag zitten. Na 2 uur is het tijd om even pauze te nemen en de kleine te laten spelen en bewegen. Zo kan je zelf ook even op adem komen!

Slapen gaat voor veel kinderen prima in een kinderdrager. Het beweegt lekker ritmisch en er zit meestal een comfortabel kussen in om op te liggen met het hoofdje. Wil je toch een lange wandeling maken met de baby, maar heb je geen zin in 20 kilo op je rug? Maak dan lange wandelingen vanuit één plek of pak de bus en loop terug naar de camping. Vaak net zo leuk en je hebt wat meer comfort tijdens het wandelen.

Wat te doen als het ’s nachts koud wordt?

Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat het onverwachts koud wordt ’s nachts. Een goede voorbereiding is dan belangrijk, wij hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet:

Kies altijd voor een self-inflating matras of een geïsoleerd luchtbed. Kies niet voor de goedkope luchtbedden van 20 cm dik. Ze zien er misschien comfortabel uit, maar deze zijn enkel gevuld met lucht waardoor de kou vanaf de grond omhoog trekt. Hoe goed je slaapzak ook is, je krijgt het koud!
Ga je met een baby: zorg voor een trappelzak voor 4-seizoenen zodat je variatie hebt. Mocht dat niet voldoende zijn leg dan een deken over je kindje heen.
Ga je met kinderen vanaf 2 á 3 jaar: koop een goede junior slaapzak die goed isoleert. Als je een zomerslaapzak hebt of een hele oude slaapzak zorg dan dat je er één extra meeneemt die je opengeritst als deken over de kinderen heen kan leggen.
Laat een gas- of oliekachel in de tent niet aanstaan! Misschien erg aantrekkelijk,  maar de risico’s zijn gewoon te groot.
Als het dan echt niet meer prettig is ondanks de voorbereidingen. Ze dan een muts op! De meeste warmte verlies je via je hoofd. Als ook dat niet meer werkt doe dan je kleding aan in je slaapzak en wacht af tot het ochtend zonnetje weer op komt.

 

 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?