Home » Blogs
Tour du Mont Blanc

“On Tour” | dag 5 richting Col du Brevent

25 september, 2017 - 12:00 - Daan Couwenbergh

We volgen Danny bij zijn Tour du Mont Blanc. Vorige keer een tocht met veel ontmoetingen en hoogtemeters. Deze keer de laatste lootjes. 

Tekst en foto's: Danny van Haaften

De vijfde dag stond in het teken van de laatste etappe. De route ging richting Col du Brevent. Op een parkeerplaats vlak  voordat de klim zou gaan beginnen was het bijzonder druk gezien het tijdstip. Tijdens de klim werd mij duidelijk waarom. Ik zag dat mannen en vrouwen met startnummers op hun shirt gespeld naar beneden kwamen rennen. Er was kennelijk een wedstrijd bezig en de kopgroep was zojuist voorbij gegaan. Ik sprak een fotograaf aan, die vertelde dat het weekend in het teken stond van de Mont Blanc Marathon. Vandaag omstreeks 0400 uur was de 80km van start gegaan vertelde hij. “Good luck with your journey, you’re not alone on the mountain today!” lachte hij.  

De drukte hinderde mij niet, ik heb ontzettend veel respect voor deze atleten. Vol bewondering keek ik naar de deelnemers die met een bloedgang naar beneden renden. Iedere keer als er een gat tussen de renners viel, kon ik dat benutten en weer een stuk stijgen.

Op een gegeven moment werd ik aangesproken door een vrouwelijke deelneemster. Zij vroeg mij of ik Engels sprak en of ik naar haar neus wilde kijken. Haar gezicht zat volledig onder het bloed. “Is mijn neus gebroken? ” vroeg ze. Ik zag dat haar neus recht stond en dat de schade wel meeviel. Ik vertelde haar dat ze een beetje uit haar neus bloedde en dat ze een snee in haar lip had. Ze knikte en bedankte mij en ging er als een raket vandoor.

De dag zou verder nog een aantal zware klimmen hebben en de kilometers van de afgelopen dagen gingen nu wel tellen. “Nog even doorbijten,” dacht ik “en dan zit het erop”. Van te voren had ik gedacht dat ik er 6 a 7 dagen over zou doen. Dan zou ik tevreden zijn en behoorlijk vlot gelopen hebben.

Het resultaat was anders, ik had 5 dagen nodig gehad voor de tocht en ben actief 51 uur bezig geweest. Was ik te snel gegaan? Had ik wel genoeg genoten? Lastige vraag. Ik kan zeggen dat ik het op mijn manier heb gedaan en ik heb de dagen volledig benut. Als ik er op terugkijk was het een prachtige ervaring.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?