Home » Blogs
bergwandelen in polen

Op expeditie door de Bergen van Polen

13 december, 2018 - 11:21 - Redactie

Samen met mijn Poolse vrouw en gezin reizen we al jaren naar Polen. Polen is voor veel mensen nog relatief onbekend terrein maar het land is ontzettend veelzijdig en er liggen grote natuurparken, hoge bergen, prachtige bossen, helderblauwe meren en natuurlijke watervallen. Bergwandelen in de ongerepte natuur van Polen is indrukwekkend!

Tekst en foto's: Mike Bergmans

Het Poolse Reuzengebergte

Het Reuzengebergte in Zuidwest Polen, ligt op zo een 850 kilometer van Nederland en is ook goed bereikbaar per vliegtuig. De bergkam van het Reuzengebergte ligt in Neder-Silezië en ligt op de grens tussen Polen en Tsjechië en is ongeveer veertig kilometer lang en meer dan twintig kilometer breed. Het hoogste punt is de 1603 meter hoge Snieszka.

Op expeditie: Hiken door het Poolse Reuzengebergte

Onze tocht begint vanuit Karpacz. We lopen ongeveer 4-5 uur (excl pauzes) over begaanbare paden door het eerste deel van het Nationaal park Karkonosze. Dit is een mooie dag om in te komen, de natuur te bewonderen en foto’s te maken. We trekken over een steil pad naar de hoogste berg van het Reuzengebergte en gaan als afsluiter naar een mooie waterval waar je voor de afkoeling een duik kunt nemen. De wandelroutes in het Reuzengebergte gaan grotendeels over begaanbare paden, met af en toe wat klauteren. Deze tochten zijn geschikt voor de beginnende bergwandelaar en een uitgelezen kans om kennis te maken met Polen en haar ongerepte natuur.

bergwandelen in polen

Door het Tatragebergte

Het karakteristieke Tatragebergte is een must see voor de natuurliefhebber! De Hoge Tatra is het hoogste deel van het Tatragebergte en ligt in het Zuidoosten van Polen, op 1300 kilometer van Nederland. Het hoogste punt van de Poolse Tatra is de berg Rysy met 2499 meter. De routes die we hier lopen, kenmerken zich door veel hoogteverschillen en uitdagende paden. Onze inspanning wordt beloond met adembenemende uitzichten. Expeditie in de Hoge Tatra is geschikt voor de meer ervaren wandelaar.

Als ervaren sportfanaat weet ik wat actief bezig zijn betekent voor je fysiek als je mentale conditie. Nooit gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden! Ik wil jullie graag meenemen op dit avontuur en laten ervaren hoe mooi polen kan zijn.

Mike Bergmans is personal trainer en organiseert wandelexpedities naar Polen. Do widzenia (tot ziens)!   

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!