Home » Blogs

Oude wijven in de herfst

14 oktober, 2014 - 10:29 - Jonathan Vandevoorde

De herfst staat weer voor de deur. Hoogseizoen om te wandelen in de bergen! Ik blijf mij erover verbazen waarom ik in oktober niet meer Laaglanders in de Alpen of Pyreneeën tegenkom. Slechts één keer ben ik met mijn gezin in de herfstvakantie niet de bergen in geweest. Er was een week eerder sneeuw gevallen en alle almhutjes-met-terras waren dicht. In de afgelopen acht jaar – zolang bestaat ons tijdschrift! – is mij dat maar één keer overkomen. Zeven op de acht keer hadden we warm, zonnig wandelweer.

“Voor  een weekje vakantie is de afstand de moeite niet waard”, kreeg ik ooit van iemand te horen. Maar diezelfde persoon ging wel elke winter een week skiën in Frankrijk. Files, overvolle (en overprijsde) accommodaties, zweterigheid en materiaalhuurstress alom. Stel daartegenover midden oktober: zonnetje, t-shirtweer, vriendelijke streekbewoners die alle tijd voor je hebben en, last but not least: de helderste vergezichten die je je kunt voorstellen. De Oostenrijkse alpenvereniging noemde vorig jaar in haar verenigingsblad de Altweibersommer – oudewijvenzomer – zonder schroom het “Hochsaison des Wanderns” en wijdde er een heel artikel aan. Dat roept ze niet om redenen van marketing en promotie – dat doen de lokale toeristische diensten mijns inziens zelfs te weinig als het om het vullen van kamers in het laagseizoen gaat.

Nee, de vereniging baseert zich alleen op droge wetenschap: in september en oktober bepaalt een hogedrukgebied boven Scandinavië wekenlang het weer tot aan de Alpenrand. Gevolg: de heiigheid van de instabiele zomerluchtlagen maakt plaats voor een glasheldere blauwe lucht. De temperatuur op hoogte is vaak hoger dan in het dal. Op 3000 meter hoogte is 9 graden geen uitzondering. Koele nachten en kortere dagen zorgen ervoor dat vanaf half september onweer nauwelijks een kans krijgt zich te ontwikkelen. En het feit dat de berken- en lariksbossen een kleurenspektakel ten beste geven dat met niets bij ons kan vergeleken worden wordt in het artikel niet eens genoemd (ze zijn het daar in Oostenrijk immers gewoon).

Oh ja: hoe zit dat met die oude wijven? Volgens de alpenvereniging gaat het niet om ‘Weiben’ (wijven) maar om het Oud-Duitse ‘weben’ (weven): het is de periode waarin jonge spinnen zich aan hun draden op de warme lucht laten wegdrijven. Dat valt bij een lagere zonnestand in de herfstweken meer op dan in volle zomertijd. Daarom, beste lezer: denk serieus na over dit zonniger alternatief voor een zomer- of wintervakantie in de bergen, ga wandelen en stuur ons je foto’s. 

Deze column verscheen in de septemberuitgave van Bergen Magazine. Foto Jonathan Vandevoorde, Vinschau. 

afbeelding van Jonathan Vandevoorde

Jonathan Vandevoorde is hoofdredacteur van Bergen Magazine en is gediplomeerd bergwandelgids, freelance reisjournalist en -fotograaf. Hij is getrouwd en heeft twee berggeiten.

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.