Home » Blogs
Huttentocht Bregenzerwald

Rondje boven het Bregenzerwald

14 maart, 2018 - 12:34 - Jonathan Vandevoorde

Waar de bloemenrijke Allgäuer Alpen overgaan in het steile Lechquellengebergte ontdekte ik een bijzonder afwisselende vierdaagse route die ook voor beginnende huttentochters geschikt is.

“Ik dacht halfweg al: ik ga dood hier. Het was fantastisch”, glundert Mariska. Mariska en haar zeven vriendinnen heb ik door de bergen boven het Bregenzerwalder dorp Schoppernau (Vorarlberg) geloodst. Na vier afwisselende dagen, God vervloekend en intens genietend, komt nu, op een heerlijke terras in het dorp, de euforie, aangewakkerd door de warme middagzon op onze toet en het zoveelste glas witte wijn.

Huttentocht Bregenzerwald

Ze gingen al jaren naar de sportschool maar een meerdaagse tocht in de bergen? Zeven van de acht hadden nooit eerder op bergschoenen gelopen. Terwijl de groene bergen aan de noordkant van het Bregenzerach er niet al te hoog en steil uit zien, word je in het Lechquellengebergte in elk geval met échte Alpen geconfronteerd. De klim van 850 meter vanuit de knusse Bergkristallhütte door een steile puinhelling, naar het Töbelejoch is een klassieke kuitenbijter waar de man met de hamer de stevigste tikken uitdeelde. Daarna kon het achttal zowat alles aan. De afdaling vanaf de Braunarlfürggele-pas, daags erop, moesten we laten varen vanwege het barslechte weer. Bij hevige regen is een steile plak sneeuw een recept voor ongelukken voor wie geen bergwandelervaring heeft.

De rest van de tocht was er een van bloemetjes en bijtjes, gemzen en marmotten en elke avond een heerlijke huttensfeer. Op de laatste dag beklommen we het Steinmandl, zeker geen Alpenreus maar, man, wat een uitzicht! Om de knieën te sparen leenden we die middag de kabelbaan om van het tussenstation terug in Schoppernau te komen.

Genoeg tijd over dus om het avontuur te vieren op het terras. De witte wijn vloeit rijkelijk. “Het was fantastisch. Niet volgend jaar, maar het jaar daarop willen we weer!”

Huttentocht Bregenzerwald

De verschillende etappe's 

Dag 1 blauwe route
Schoppernau (852 m) – Bodenvorsäß – Bergkristallhütte (1250m).
440 m stijgen, 1½ uur. Korte etappe die je makkelijk nog dezelfde dag van aankomst uit Nederland kunt lopen.

Dag 2, rode route
Bergkristallhütte – Töbelejoch (2101 m) – Biberacherhütte (1864 m).
1000 m stijgen, 400 m dalen, 5 uur.

Huttentocht Bregenzerwald

Dag 3, rode route
Biberacherhütte – Braunarlfürggele (2145 m) – Hochtannbergpass – Widdersteinhütte (2009 m).
1020 m stijgen, 810 m dalen, 6 uur. Bij slecht weer afdalen naar Schröcken Unterboden en wandelweg naar Hochtannbergpass (blauw).

Dag 4, rode route
Widdersteinhütte – Bärgunthütte – Baadt (1244 m) – Schwarzwasserhütte (1620 m). 1030 m dalen, 660 m stijgen, 5½ uur. Bij goed weer eventueel de Groβer Widderstein (2533 m) beklimmen (klauterpassages, 2½ uur extra).

Dag 5, rood/blauwe route
Schwarzwasserhütte – Steinmandl (top, 1982 m) – Neuhornbachhaus – middenstation Diedamskopfbahn (1551 m).
450 m stijgen, 550 m dalen, ong. 5 uur. Vanaf Neuhornbachhaus panoramarijke wandelweg.

Huttentocht Bregenzerwald

Kaart

Freytag und Berndt WK 5364 – Hinterer Bregenzerwald, Kl. Walsertal, 1:35.000

Online kaart

Deze huttentocht zelf lopen?

Ook deze wandelroute lopen? Kijk snel bij onze lezersreizen, daar vind je meer informatie over heo je deze huttentocht zelf kan lopen, met onze hoofdredacteur! 

 

 

afbeelding van Jonathan Vandevoorde

Jonathan Vandevoorde is hoofdredacteur van Bergen Magazine en is gediplomeerd bergwandelgids, freelance reisjournalist en -fotograaf. Hij is getrouwd en heeft twee berggeiten.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past