Home » Blogs

Sneeuwschoenwandelen, hot or not?!

25 januari, 2017 - 14:04 - Redactie

Sneeuwschoenwandelen: met ‘tennisrackets’ onder je voeten door de bergen lopen. Als je mij een paar jaar geleden had gezegd dat ik dat ooit serieus zou gaan doen, dan had ik waarschijnlijk heel hard gelachen en het weggewuifd. Als twintiger klinkt dat namelijk niet echt hip in de oren. Maar is dat wel terecht? Tijd om het uit te zoeken tijdens een wintersportvakantie naar de Oostenrijkse bergen.

Een greep uit de week van een doorgewinterde skiër

Het is zondagmiddag. Door de hevige sneeuwval op zaterdag, hebben we onze heenreis moeten opbreken voor een extra overnachting onderweg. Daardoor zijn we een dag later dan gepland aangekomen op onze wintersportbestemming Oostenrijkse Fiss. Gelukkig wordt ons wachten beloond. De pistes zijn perfect, wat de eerste afdalingen tot een hemelse ervaring maakt. Ik zoef naar beneden. Mijn bochten zo sierlijk en parallel mogelijk. Het is zo fijn om weer in de bergen te zijn! Maar deze week blijft het niet bij skiën alleen. Ik kom er namelijk achter dat de besneeuwde bergen nog meer tofs in petto hebben dan skiën en snowboarden.

Hoe het allemaal begon

Diezelfde zondag sluiten we de dag af in de après-ski bar. Met een gelukzalig gevoel en een glühwein in de hand stel ik iets voor dat ik tot voor kort niet eens serieus zou hebben overwogen. Ik vraag mijn moeder en schoonzus of ze zin hebben om mee te gaan sneeuwschoenwandelen. Online heb ik voorbij zien komen dat ze in Fiss diverse sneeuwschoenwandeltochten organiseren onder leiding van een gids. Sneeuwschoenwandelen lijkt me super suf, maar vanwege mijn aanstaande Kilimanjaro-avontuur lijkt het mij verstandig om het hiken in de bergen te trainen. En waarom ook niet? Het is weer eens wat nieuws. Zo gezegd, zo gedaan. De volgende middag ruilen we met z’n drieën onze ski’s in tegen heuse ‘tennisrackets’.

Sneeuwschoenwandelen dus…

Al snel blijkt dat iedere hiker met een gezonde conditie kan sneeuwschoenwandelen. Je hebt er geen heftige uitrusting en uitgebreide cursus voor nodig. De techniek is zelfs vrij simpel. Met stevige, waterdichte wandelschoenen en een set (gehuurde) Gamaschen aan onze voeten, plus een set stokken in de hand gaan wij vol goede moed op pad. Het blijkt vooral een beetje wennen te zijn. De sneeuwschoenen zijn breder dan je schoenen, waardoor je ook iets breder moet lopen, zodat je niet over je eigen voeten struikelt. Natuurlijk is er een goede reden dat de sneeuwschoenen breed zijn. Het zorgt voor extra grip. Net als de flinke spikes aan de onderkant. Daarmee kan het avontuur (bijna) niet misgaan.

Van het padje af

Tot voor kort dacht ik dat sneeuwschoenwandelen alleen interessant is voor oudere mensen. Mensen die liever voor een rustig wandeltempo gaan dan voor de snelheid van de ‘echte’ wintersporten. Niets blijkt minder waar. Eigenlijk is sneeuwschoenwandelen namelijk best wel stoer en avontuurlijk. Het gave aan sneeuwschoenwandelen is dat je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Je zit dus niet vast aan gebaande paden of pistes. Wil je de berg op? Dan ga je de berg op. Wil je bergafwaarts, dan ga je recht naar beneden. Wil je linksom dan ga je linksom. En rechtsom hetzelfde riedeltje. Al kan ik uit ervaring wel vertellen dat je beter horizontaal of verticaal ten opzichte van de berg kunt lopen. Diagonaal kan natuurlijk ook, maar dat is wat minder comfortabel voor je houding. Al zorgt dat natuurlijk ook wel weer voor wat extra avontuur.

In de zomer boer, in de winter berggids

De mogelijkheden van sneeuwschoenwandelen zijn groots. Je kunt hiken door de ongerepte bergnatuur, over witte weiden en door de besneeuwde bossen. In Fiss zijn vele mogelijkheden om zelf op pad te gaan. Ons leek het juist wel leuk om de tocht te maken onder leiding van een gids. Omdat het onze eerste keer was, maar ook omdat een gids je van alles kan vertellen over het gebied. Thomas, onze gids, leeft in de zomer in Fiss als boer met koeien, paarden, zwijnen en kippen. In de winter, als de dieren op stal staan, leidt hij andere wezens feilloos door de fenomenale winterse plaatjes van het gebied. Dat hij de omgeving op zijn duimpje kent, bleek al snel. Onderweg vertelde hij van alles over de locatie, de vele houten hutjes en de diersporen die we zagen in de sneeuw. Een aanrader!

When the magic happens

Sneeuwschoenwandelen is dus leuk. Maar wat het geweldig maakt, dat is de handtekening. Als je ooit een stuk hebt geskied door poederverse sneeuw, weet je hoe magische het gevoel is van het trekken van een eerste spoor door een volledig strak sneeuwlandschap. Ofwel, het zetten van jouw handtekening. De sneeuw zo vers dat het kraakt onder je voeten. Het uitzicht zo wijds dat je het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn. Precies dat magische gevoel heb je ook bij sneeuwschoenwandelen.  

P.s. natuurlijk blijft sneeuwschoenwandelen minder stoer dan de snellere wintersporten. Maar bij sneeuwschoenwandelen heb je wel veel meer tijd om naar de wereld om je heen te kijken. En dat levert best wel mooie foto’s op.

Hike je mee?

“Het gaat niet om je bestemming, maar om de weg ernaartoe”. Een wijze uitspraak, die ook voor mijn avontuur geldt. Daarom wil ik de reis naar de Kilimanjaro graag met jullie delen. Inclusief alle voorbereidingen, vraagtekens, prachtige plaatjes, fysieke en mentale struggles. Dat doe ik af en toe via Bergwijzer.nl en regelmatig via TheHike.nl. Op TheHike.nl vind je alles over toffe hikes in Nederland en in de rest van de wereld. Verder vind je er handige informatie en inspiratie over hike-gerelateerde zaken, zoals gear, food en fit. Leuk als je er eens een kijkje neemt. Je kunt TheHike.nl ook volgen op Facebook.com/TheHike.nl en Instagram.com/thehike.nl.

Meer inspiratie voor dingen die je ook kan doen behalve skiën en snowboarden? Hier hebben we vijf andere activiteiten die je tijdens je wintersport kan doen. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past