Home » Blogs

Sneeuwschoenwandelen in Zuid Duitsland

25 maart, 2015 - 10:29 - Arnold Jansen

Begin december 2014 heb ik het winterdeel van mijn opleiding tot bergwandelgids bij Bergwanderführerverband Steiermark afgerond. Daardoor ben ik nu ook bevoegd om in de winter wandelingen (op sneeuwschoenen) te gidsen. 

Tijdens de opleiding ben ik in contact gekomen met een Duitser (www.schneeschuhwandern-lenggries.de), die vanuit Lenggries (circa 60 km onder München) wandeltochten op sneeuwschoenen aanbiedt. Hij kan nog wel een gids gebruiken en al snel zijn we eruit, dat ik in de maanden januari en februari voor hem tochten zal gidsen. 

De wandeltochten vinden plaats binnen een afstand van 45 minuten rijden van Lenggries, onder andere in het Schrombachtal (Zuid Duitsland), het Johannestal (in de Karwendel in Oostenrijk) en het Rofangebergte (bij Maurach am Achensee in Oostenrijk).

Het Schrombachtal
Tegenover de Sylvensteinsee (aan de andere kant van de weg) ligt het Schrombachtal. Een mooi bosrijk dalletje, waar de Schrombach doorheen stroomt. Het is een gemoedelijke tocht met niet al teveel hoogtemeters in een afgelegen gebied. Ik waan mij met mijn gasten alleen op de wereld. Het is een schitterend plaatje, vooral na een halve meter verse poedersneeuw; “wie ein Kalenderbild” zeggen de Duitsers. 

Het Johannestal
Even verderop, in de Karwendel, ligt het Johannestal. Hier voert de wandeling langs een kloof, waar onderin de Johannesbach loopt. De ijswatervallen schitteren in de zon, terwijl we het ruisen van het water beneden horen. Veel mensen komen we hier niet tegen, maar gemzen daarentegen des te meer. Geweldig om te zien hoe zij afdalen in de kloof om er aan de overzijde weer uit te klimmen en ons dan aankijken met een blik van ‘hier ben ik weer veilig’. Over “trittsicherheit” gesproken! 

Het Rofangebergte
De alpiene tocht in het programma. In Maurach am Achensee stappen we in de gondel van de Rofan Seilbahn, die ons in enkele minuten naar een hoogte brengt van circa 1.800 meter. Vanaf het bergstation lopen we circa 10 minuten langs de piste, waarna we de ‘wildernis’ induiken. Weg van de drukte van het skigebied. Omgeven door de vijf bergen van de Achenseer Fünf Gipfel Klettersteig (Haidachstellwand, Rosskopf, Seekarlspitze, Spieljoch en Hochiss) en natuurlijk de Rofanspitz genieten we in alle rust van een mooie tocht met schitterende uitzichten (onder andere richting het Zillertal). Terug bij het bergstation sluiten we de dag in de Erfurter Hütte af met een heerlijke kaiserschmarn! 

Het wandelen op sneeuwschoenen is een mooie manier om fysieke inspanning, mentale ontspanning en maximaal van de natuur genieten te combineren. Je komt op plekken, waar je normaal gesproken in de winter niet komt. Vaak heb je het gevoel alleen op de wereld te zijn. Het is ‘wandelen in het nu’ in optima forma.

En zo heb ik mijn eerste wandeltochten (op sneeuwschoenen) in de winter als gediplomeerd bergwandelgids begeleid. Het was een geweldige ervaring! Mijn Duitse opdrachtgever en ik zijn beiden zeer tevreden. Komende winter (2015/2016) zal het dan ook een vervolg krijgen en zal ik weer in Lenggries en omgeving te vinden zijn.

 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?