Home » Blogs

Treinreis door Zwitserland met vertrek in Montreux

20 oktober, 2011 - 14:36 - Reisreporter

Zwitserland geniet de reputatie van stiptheid. En nergens ter wereld maken spoorlijnen deel uit van het landschap als in dit Alpenland. Gefascineerd door dit accuraat openbaar vervoer spoort reisreporter Bruno ontspannen door decors van witte bergen, meren en groene almen. Deel 1, Montreux – Interlaken met de Golden Pass.

Autoloos door Zwitserland

Reeds in de 19de eeuw gingen Zwitserse ingenieurs de uitdaging aan om hun land vlot bereisbaar te maken. Langs en dwars door bergen bouwden ze aan een wereldberoemd spoornet. Veer- en ferrydiensten verbinden stations via het water. Postbussen vervoeren reizigers naar afgelegen dorpen. En kabelbanen brengen je haast tot op elk uithoekje van de Zwitserse Alpen. Zonder wagen en vertragingen comfortabel dit land verkennen, dat wou ik wel eens proberen.

Comfortabele bagageservice

Het Swiss Travel System beschikt over een unieke service die je bevrijdt van gesleur met valiezen. Vlieg je naar Zwitserland vanaf een internationale luchthaven, dan kan je je koffers meteen naar één van de grote Zwitserse Stations laten sturen. Dit kan ook via de nationale spoorwegen. Reis je in Zwitserland, dan is de fast bagage service in de grotere treinstations wellicht een goede optie. Check je bagage in voor 9 uur en ten laatste om 18 uur kun je ze afhalen op je bestemming.

Montreux bezongen in wereldhit

Ik herenig me probleemloos in Montreux met mijn valies en start mijn ontdekkingsreis in dit mondaine stadje aan het meer van Genève, dat op de kaart werd gezet door de rockband Deep Purple. De groep was aanwezig in 1971 tijdens een concert van Frank Zappa toen een overenthousiaste fan een lichtkogel afvuurde, die het casino trof dat vervolgens in vlammen opging. De rook verspreidde zich over het meer en bracht bassist Roger Clover op het idee voor het succesnummer smoke on the water.

Muzikale inspiratiebron voor rocksterren

Maar wellicht is het Freddie Mercury die hier de meeste fans lokt. Nog steeds zakken bewonderaars talrijk af naar de Mountain Studios voor een postuum eerbetoon door hun handtekening te plaatsen aan de uitgang van muziekstulp waar hij vaak een praatje maakte met zijn fans. Montreux inspireerde meerdere groepen zoals de Rolling Stones, AC/DC en zangers David Bowie, Iggy Pop en Chris Rea. Ik ruil het muziekparadijs in voor Vevey, een knus stadje dat eveneens genesteld ligt aan de riviéra van Montreux.

Wijnproeverij met uniek zicht

Komiek en held van de stille film, Charlie Chaplin, leefde hier tot zijn dood in 1977. Ik spoor even verder naar de terraswijngaarden in Lavaux, die sinds juni 2007 zijn uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Vanaf de terrassen heb je niet alleen een mooi zicht op de wijngaarden, maar ook over de hele baai. Wijnbouwer Alexandre Chappuis ontvangt me in zijn wijnkelder en laat me proeven van enkele zeer lekkere wijnen die qua prijs best meevallen.

Nostalgische luxestijl voor hedendaagse treinreizen

Alvorens verder te sporen geniet ik een kleine lunch van fijne baarsfiletjes, een lokale visspecialiteit die zich graag laat vergezellen van Lavaux wijnen. Uiteraard! Met de Goldenpass classic, de eerste panoramatrein die ik neem, spoor ik richting Luzern. De wagons zijn geïnspireerd door de Golden Mountain Pullman Express uit de jaren ’30, een pure nostalgische luxestijl zoals deze van de Orient Express. Gestaag kronkelt de trein omhoog tussen de wijngaarden en gunt me een laatste blik op de pracht van het mediterrane landschap met zijn palmbomen.

Schilderachtige landschappen flitsen voorbij

Wat later vullen groene weiden met grazende koeien, bergen en romantische chalets ons blikveld in het Saanenland. We passeren het verkeersvrije en exclusieve vakantieoord Gstaad, een jetset trekpleister dat bekendheid verwierf door koningshuizen, acteur Roger Moore en regisseur Roman Polanski. Schilderachtige landschappen ideaal voor puzzellay-outs flitsen voorbij. Op het meer van Thun, omzoomd met bergen, zie ik een veerboot over het wateroppervlak glijden.Hyperactief als een flitsende Aziaat poog ik constant de natuurpracht te fotograferen en te snel kondigt de kaartjesknipper mijn tussenstop Interlaken aan.

Origineel en milieuvriendelijk citytrippen

Interlaken ligt vredig in een vallei, te midden van drie bekende bergtoppen: de Eiger, Mönch en Jungfrau. Heel pittoresk omsluiten het Thunermeer Interlaken aan de ene kant en het Brienzermeer aan de andere kant. Wanneer ik met de kabelspoorbaan omhoog naar de Harder Kulm zoef om te lunchen oogt het zicht haast sprookjesachtig mooi. In de korte tijd die me rest, ontdek ik op originele wijze Interlaken, per Segway. Dit elektrisch aangedreven, zelfbalancerende personenvervoermiddel is mits even oefenen een ideaal en milieuvriendelijk voertuig.

Voor praktische informatie kijk je op de website van de blogger: reisreporter.be

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!