Bergen Magazine 2020-4

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 25 september. Het is vanaf dinsdag 29 september verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 14 september 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis

THEMA: Herfst aan de zonnige zuidrand van de Alpen

Val di Mello, Comomeer, Val Grande & Monte Rosa, 4 x zonnige herfstsafari in de Italiaanse Alpen

Tekst & foto’s Bert Vonk

Voor velen is de zomervakantie nog niet het moment om naar de Italiaanse Alpen te trekken, maar gelukkig loopt het wandelseizoen aan de zuidrand van de Alpen door tot in november, waarbij de bergen zich dankzij de heldere atmosfeer en het zonnige weer op hun mooist laten zien. We verkennen vier totaal verschillende bergstreken op de piek van de herfstkleuren: de beukenbossen rond het Val di Mello, de berken boven het Comomeer, de kastanjes in het Val Grande en de larikswouden onder de Monte Rosa.

Zuid-Tirol

Herfstvakantie bij de bergboer

Tekst & foto’s Sean Vos

In oktober is het een drukte van belang in de fruitboomgaarden van Zuid-Tirol. De appels worden geoogst en de nieuwe wijn wordt geproefd. Met prachtig herfstweer vierde Sean Vos samen met zijn kinderen een week lang vakantie bij de bergboer in de omgeving van de mediterrane Alpenstad Merano. 

Peutereygraat 

Inferno op de Mont Blanc

Tekst & foto’s Rudolf de Koning

Na twee dagen klimmen zaten Rudolf en ik als ratten in de val. Vlak onder de top van de Mont Blanc ontlaadde zich een infernaal onweer. Een terugtocht is onmogelijk op de Peutereygraat. Om het vege lijf te redden, moesten we ter plekke bivakkeren.

Graubünden (Zwitserland) 

De magnifieke Via Sett   

Tekst & foto’s Peter Strookman

De Via Sett in het Zwitserse Graubünden prikkelt al je zintuigen. De ene dag loop je over een pad aangelegd door de Romeinen, de andere loop je met zicht op de machtige Piz Badile. Wij wandelden van het Zwitserse Bivio naar Chiavenna net over de Italiaanse grens, en laafden ons aan een verrassende mix van culturen, prachtige dorpsgezichten en grensverleggende kunst.

Schotland

Verkenningstocht door de Northwestern Highlands

Tekst & foto’s Bert Vonk

Op onze verkenningstocht in het uiterste noordwesten van Schotland doen we fascinerende ontdekkingen. Eenzaam en ruig bergland, spiegelende meren omzoomd door eeuwenoude Caledonische dennen, een grillige kust en goudgele stranden, een geologisch wonderland en als kers op de taart de beklimming van Schotlands noordelijkste munro.

Lees meer

Geschiedenis van de Italiaanse Alpen

Visverkopers en harenverzamelaars uit het Vaille Maira

Tekst Ignace Fermont

Een eeuw geleden trokken veel bergboeren uit het Valle Maira in de Italiaanse West-Alpen  ‘s winters te voet door het Noord-Italiaanse laagland. Sommigen om ansjovis te verkopen, anderen om menselijke haren te verzamelen voor pruiken. We gingen op zoek naar het verhaal achter deze bijzondere seizoensmigratie.

Iconische Alpendieren

Gems versus Steenbok

Tekst & foto’s Simone van Velzen

Gemzen (Rupicapra rupicapra) en Alpensteenbokken (Capra ibex) - het zijn twee iconische hoefdieren die elke bergwandelaar hoopt te zien tijdens een avontuur in de Alpen. Maar wat zijn eigenlijk precies de verschillen tussen deze twee alpendieren?

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 25 september. Het is vanaf dinsdag 29 september verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 14 september 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis