Wandelvakantie schotse hooglanden

Wandelvakantie in de Schotse Northwestern Highlands

Wij bezochten de Schotse Northwestern Highlands ten noordwesten van Inverness. Wij volgden de North Coast 500-route van het Loch Maree tot Durness aan de Schotse noordkust. Het landschap wordt gekenmerkt door ruige, tot 1100 meter hoge bergen, schitterende meren met soms fraaie bossen en een grillige rotskust met op meerdere plaatsen goudgele zandstranden. De leegte wordt slechts onderbroken door een handvol dorpen.

Beste periode

Mei t/m september. Van half juni t/m augustus zijn er de beruchte steekvliegjes, de midges.

Vervoer

Fly drive: KLM vliegt dagelijks van Schiphol naar. Of met de DFDS (nacht)boatferry van IJmuiden naar Newcastle. Vandaar naar het Loch Maree is het 6 uur rijden.

Slapen

In dorpen als Kinlochewe, Ullapool, Lochinver, Durness en Tongue is een redelijke verscheidenheid aan hotels en B&B’s.

Gemaakte wandelingen

 • Beinn Eighe Mountain Trail – mooie panoramawandeling door dennenwouden en kaal berglandschap met uitzicht op het Loch Maree. Start- & eindpunt: Bezoekerscentrum van het Beinn Eighe natuurpark; 4-5 uur, 600 meter klimmen en dalen, T2/3.
 • Stac Pollaidh oosttop (590 m) – lichte beklimming in een landschap van rode zandsteentorens met uitzicht op de laagvlakte van Assynt. De beklimming van de hoofdtop is een uitdagende scramble (tot graad 3). Rother Wandelgids wandeling 43. Start- & eindpunt: Wandelparkeerplaats bij een zijweggetje van de A835 van Ullapool naar het noorden; 3 uur, 500 m klimmen en dalen, T2/3.
 • Ben Hope (927 m) – mooie beklimming van Schotlands noordelijkste munro met uitzicht op de eindeloze leegte van de noordelijkste Highlands en de grillige noordkust. Rother Wandelgids wandeling 48. Start- & eindpunt: Parkeerplaats aan het weggetje langs Loch Hope zuidwaarts; 5 uur, 900 hoogtemeters, T2/3.

Andere wandel-/scramblingtips

 • Suilven (731 m) – de iconische berg van Noord-Schotland. Vaak gedaan met tentovernachting aan de voet, Rother Wandelgids wandeling 44. Start- & eindpunt: Lochinver, 10 uur, hi 850 m, T3.
 • Coire Mhic Fearchair – het mooiste daleinde van Schotland; 4 uur, T3, Rother Wandelgids wandeling 39.
 • Het noordelijkste deel van Schotland is een eldorado voor toppensnellers met onder andere Ben Loyal, Quinag, Foinaven en de munro’s Ben Klibreck en Ben More Assynt.
 • Grootse scramblingroutes op de zandsteenbastions An Teallach (1062 m) en Liathach (1053 m).

Onze tips

 • Inverewe Gardens – exotische planten en bomen uit de hele wereld (www.nts.org.uk/visit/places/inverewe).
 • Knockan Crag – met geologische curiositeit de Moine Thrust, aan de A835 van Ullapool naar het noorden. Je kunt daar ook een mooie korte wandeling maken.

Kaarten

 • OS Landranger nr. 19 (Gairloch & Ullapool), 15 (Loch Assynt) en 9 (Cape Wrath), 1:50.000

Leestips

 • Rother Wandelgids Schotland – Wandelingen langs de kust en in de Hooglanden, Ralf Gantzhorn, Elmar, ISBN 9789038924618
 • The North Coast 500 Guidebook, Charles Tait, ISBN 9781909036604
 • The Rough Guide to Scottish Highlands & Islands, ISBN 9781843532699

 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)