Skilaufen 17 © Kreisarchiv Breisgau Hochschwarzwald

125 jaar skiën in het Zwarte Woud

Er zijn een aantal dingen die je opkomen als je aan het Zwarte Woud denkt. Zo komen Kirsch, Schwarzwalder Kirsch Torte en de koekoeksklok zeker voorbij. Waar je minder snel aan denkt is skiën. Deze winter is het 125 jaar geleden dat de eerste mensen in het Zwarte Woud ski’s pakten en op pad gingen. En dat wordt gevierd! Het jubileum wordt op 13 november officieel geopend met een tentoonstelling over 125 jaar skisport in het Zwarte Woud.

Tentoonstelling geschiedenis van het skiën

Ter gelegenheid van het jubileum wordt in het Haus der Natur op de Feldberg een tentoonstelling georganiseerd. In de tentoonstelling komen alle aspecten van de geschiedenis van de skisport in het Zwarte Woud aan bod. Van de eerste skiër van toen tot de grote ski-helden van nu.

Eerste skiër

De eerste die bij de Feldberg op ski’s stond was Dr. Pilet op 8 februari 1891. Skiën werd langzaamaan populair in het Zwarte Woud. Dit was een paar jaar voor de skisport populariteit won in Beieren, Zwitserland en Oostenrijk. 

Eerste skilift

En er is meer bewijs van deze pioniersgeest van het Zwarte Woud. In 1900 was het jaar van het eerste Duitse ski-kampioenschap op de Feldberg. In 1908 kwam 's werelds eerste skilift in Schollachtal die werd aangedreven met een waterrad. Opmerkelijk is dat de skilift vandaag de dag nog steeds door het waterrad wordt aangedreven. Hij werd 90 jaar later gevolgd door de "grote broer" de Feldberbaan. Dit was de eerste stoeltjeslift in Duitsland en ook deze lift werd voor honderd procent aangedreven door elektriciteit uit waterkracht! In Bernau, het bolwerk van houtbewerking in het Zwarte Wouds, is de eerste ski-fabriek van de wereld geopend. 

Dokter op ski’s

De eerste ‘professionele’ skiërs waren overigens geen wedstrijd skiërs. Het waren voornamelijk de dokters, voedvrouwen en later de postbode die de ski’s dagelijks gebruikten. Het glijden over de sneeuw was een stuk makkelijker en sneller dan het zware lopen. Het gebruik van de ski’s zorgde er echter wel voor dat het functionele aspect al snel evolueerde en een recreatieve invulling kreeg. Tot vandaag de dag zijn de ski’s het meest gebruikte CO²-vrije middel van vervoer.

foto: © Kreisarchiv Breisgau Hochschwarzwald

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!