13-jarig meisje beklimt als eerste berg de Mount Everest

Het Indiase meisje Malavath Poorna staat sinds kort bekend als de jongste vrouw die de Mount Everest heeft beklommen. Ze maakte samen met een vriend van 16 en tien gidsen de tocht in 52 dagen. Het was de eerste keer dat de tiener een berg beklom.

Sinds vorig jaar is ze pas begonnen met de training voor de beklimming. ‘Mijn ouders en instructeurs waren heel bemoedigend, zij hebben me de kracht gegeven om de top te halen,’ aldus Malavath Poorno. Een non-profitorganisatie uit haar vaderland sponsorde de reis van de groep.

Tijdens de zeven maanden van haar voorbereiding moest ze vooral wennen aan het klimaat in het hooggebergte, zelf woont ze in de staat Telangana, waar een tropisch klimaat heerst. Ze klom op heuvels en daarna op een ijzig terrein bij de Himalaya.

De laatste dag was een dieptepunt. Zo zagen de bergklimmers en hun gidsen de stoffelijke resten van zes mensen. ‘Mijn instructeurs hadden me op dit beeld voorbereid, door te zeggen dat er klimmers op de Mount Everest omkwamen en dat hun lichamen op de berg bleven liggen. Maar als je zoiets ziet, ben je toch geschokt.’

Het lastigste van het klimmen vond ze het eten van verpakt voedsel zoals soep en muesli. ‘Ik kan niet wachten om naar huis te gaan en mijn moeders gebraden kip te eten.’

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis