2015: Topjaar Oostenrijk, Zwitserland in een dip

Het zomertoerisme naar Oostenrijk is in 2015 flink toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. In Zwitserland daarentegen daalde het aantal overnachtingen over het hele jaar met 0,8 procent.

Heel 2015 was voor de Oostenrijkse toerismesector een absoluut recordjaar met in totaal 135,2 miljoen overnachtingen. Daarvan steeg het aantal overnachtingen van gasten uit het buitenland met 2,6 procent naar 99 miljoen.

Het aantal aankomsten in de zomermaanden steeg met 7,2 procent naar 771.550 en over het hele jaar gerekend met 4,9 procent, wat betekent dat vooral de zomer in de lift zit.

Dure frank

In Zwitserland daarentegen heeft de koersverandering van de Zwitserse Frank die de centrale bank begin vorig jaar doorvoerde, het toerisme uit de Europese landen geen goed gedaan. Vanuit Europa bedroeg de terugval in het aantal overnachtingen over het hele jaar naar 11, 8 miljoen gemiddeld 9,3 procent: vanuit België -9,5 procent en vanuit Nederland zelfs -14,4 procent. Het is van 1958 geleden dat zo weinig Europeanen naar Zwitserland op vakantie gingen. Ook de Schweizer Alpen-Club (SAC) signaleert een terugval in overnachtingen van het aantal Europese bezoekers in haar berghutten, tot zelfs -50 procent uit Duitsland.

In het algemeen steeg het aantal overnachtingen in Zwitserse accommodaties vorig jaar echter wel, zij het heel licht met, 0,2 procent. Dit hebben de Zwitsers te danken aan hun promotiecampagne voor binnenlands toerisme en vooral aan de grote toename van bezoekers uit Azië: +18,6 procent, een record. 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling