zwiterse berghutten

2022 was recordjaar voor Zwitserse Alpenvereniging

2022 was een absoluut topjaar voor de Zwitserse Alpenvereniging SAC-CAS. Nog nooit overnachtten er zo veel mensen in een van de hutten van de vereniging als in 2022: er werden maar liefst 374.925 overnachtingen geboekt. 

De toename van boekingen werd in alle Ziwtserse bergregio’s gezien. Bergwandelaars en andere huttenbezoekers profiteerden flink van de lange zonnige periodes van afgelopen zomer. Daarmee werden alle zwitserseZwitserse records voor het aantal overnachtingen in berghutten gebroken. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Drukte in de berghutten

Maar, die drukte had wel een keerzijde. De meest voor de hand liggende is de drukte in de hutten. Veel hutten zaten bommetje vol en het personeel in de hutten moest alle zeilen bijzetten om alles in goede banen te leiden. Maar zeker in hutten die hoger en meer afgelegen liggen, waren er ook logistieke uitdagingen. Door de warmte was er ook veel meer vraag naar water, waar water niet in zulke grote hoeveelheden beschikbaar. Op die plekken moest soms een stevig waterrantsoen worden ingesteld om te voorkomen dat hutten moesten sluiten wegens watertekort. 

Dichte hutten

Wat de druk hier en daar nog eens vergrootte, was dat er tijdens het zomerseizoen ook nog eens vier hutten en een bivak gesloten waren. Berghut Capanna di Sciora, is al sinds de grote steenlawine bij Bondo in 2017 dicht. Zowel het Mittelaletschbiwak en de Trifthütte zijn getroffen door grote sneeuwlawines en sindsdien nog niet herbouwd. De Mutthornhütte is eveneens gesloten omdat er hoger op de helling van de Mutthorn een grote steenlawine dreigt. Het gebied rondom de hut en de routes naar de hut toe, zijn daarom gesloten. 
Dat het druk zou worden in de zomer, hing al wel een tijdje in de lucht. De winter van 2021-2022 was al druk voor de Zwitserse hutten en het aantal overnachtingen en bezoeken lag al toen al op het niveau van voor de coronacrisis. 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt