By Mg-k (M. Klüber Fotografie) CC-BY-SA-3.0 Wikimedia Commons

Grote lawine bij Bondo (Zwitserland)

Bij Bondo in Bergell, Zwitserland heeft gisteren een grote lawine plaatsgevonden. Volgens eerste berichten zijn veertien mensen vermist, het dorpje is ontruimd.

De lawine vond plaats op de hellingen van de 3369 meter hoge Piz Cengalo. Volgens schattingen zou vier miljoen kubieke meter aan puin naar beneden zijn gekomen. In Bondo zelf vielen daarbij geen slachtoffers, omdat het plaatsje een waarschuwingssysteem voor lawines heeft. De vermisten zouden zich in de omgeving bevonden hebben op het moment van de lawine. Het gaat om Duitsers, Oostenrijkers en Zwitserland. Met man en macht is ook ’s nachts naar de vermisten gezocht. Het Zwitserse leger schoot met een helikopter de reddingsdiensten te hulp. Op sociale media verschenen indrukwekkende beelden van de massa's puin die naar beneden stortten. 

Wegen dicht

De lawine trok rakelings langs het dorpje Bondo, twee stallen raakten wel beschadigd. De inwoners mogen nog niet terug naar hun huizen. Gevreesd wordt dat de hellingen rondom het dorp op meer plekken instabiel zijn. Ook de wegen in het dal zijn dicht. Daardoor is het iets hoger gelegen Soglio van de buitenwereld afgesneden. De weg tussen Stampa en Castasegna  is afgesloten. Verkeer tussen de Engadin en Italië wordt aangeraden via de Berninapas te reizen.

Komen er meer lawines?

De bergwanden rondom Bondo zijn naar verwachting nog instabiel, hoewel het sinds de lawine rustig is gebleven. Daardoor lijkt het grootste gevaar te zijn geweken. Wel patrouilleren helikopters nog in de omgeving om de berghellingen in de gaten te houden en te waarschuwen voor meer lawines. Omdat nog niet helemaal zeker is dat de bergwanden stabiel zijn, mogen de inwoners van Bondo voorlopig nog niet terug naar hun huizen.

Pic Cengalo ‘in beweging’

De lawines kwamen niet helemaal onverwacht. Al een week eerder berichtten Zwitserse media dat de Piz Cengalo ‘in beweging’ was. Rond die tijd vonden al meerdere kleine lawines plaats die, met de kennis van nu, wellicht een voorbode waren van de grote lawine van 23 augustus. 

In het komende nummer van Bergen Magazine bezoekt Robert Eckhardt de noordpijler van de Piz Cengalo in betere tijden. 

Bron: NOS, Sudostschweiz.ch

Afbeelding: By Mg-k (M. Klüber Fotografie) CC-BY-SA-3.0 Wikimedia Commons

 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?