Aardverschuiving Preonzo in Ticino

300.000 m3 rots stort van berg in Ticino

Aardverschuiving Preonzo in TicinoIn de nacht van 14 op 15 mei is bij het dorp Preonzo (Ticino, Zuid-Zwitserland) 300.000 m3 rots het dal ingestort. De enorme steenslag werd verwacht, dus de gehele omgeving was op tijd geëvacueerd.

Door geologen werd er een aardverschuiving van 800.000 m3 verwacht, dus waarschijnlijk zullen er in de komende dagen nog meer aardverschuivingen plaatsvinden. Journalisten en inwoners konden van een veilige afstand naar de puinlawine kijken en dit ook filmen. 's Nachts om een uur of twee begonnen de eerste rotsen te schuiven. Het hoogtepunt van de gehele aardverschuiving was rond half zeven 's ochtends. De lawine maakte alles kapot wat ie onderweg tegenkwam. Op het filmpje zie je goed hoe de bomen als grassprietjes om gingen.

Ter vergelijking

De omvang van 300.000 m3 rots is vergelijkbaar met 1000 eengezinswoningen of net zoveel als dat iedere Nederlander 18 liter melk zou drinken.

Al sinds de 17e eeuw

Er is nog geen schade aan gebouwen in het dorp ontdekt. Ook is er niemand gewond geraakt of bang geweest. De inwoners van Preonzo zijn steenslag wel gewend. In 2002 stortte er 150.000 m3 naar beneden bij Preonzo. De regio wordt al zo'n 400 jaar als risicogebied gezien. Sinds 1990 worden de rotsen met een sensor in de gaten gehouden. 

Bekijk op Google Maps waar deze aardverschuiving precies plaatsvond.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen!