Ticino

Ticino. Foto Thomas Wenger

Ticino

Ticino. Foto Thomas WengerTicino is een aanrader voor iedereen die houdt van de combinatie van wintersport, stadse gezelligheid  en zuidelijke sfeer. Ticino is het zuidelijkste en warmste kanton van Zwitserland. Ruim 80 procent van de bewoners spreekt Italiaans en de omgeving doet dan ook zeer mediterraans en Italiaans aan.

Ticino. Foto Thomas WengerTicino is een aanrader voor iedereen die houdt van de combinatie van wintersport, stadse gezelligheid  en zuidelijke sfeer. Ticino is het zuidelijkste en warmste kanton van Zwitserland. Ruim 80 procent van de bewoners spreekt Italiaans en de omgeving doet dan ook zeer mediterraans en Italiaans aan.De meren in Ticino

De bekendste en meest toeristische meren zijn het Meer van Lugano en Lago Maggiore. Het Meer van Lugano ligt tussen steile berghellingen van de Monte San Salvatore (912 m) en de iets hogere Monte Brè (923 meter) en is een van de mooiste natuurlandschappen van Ticino. Het grootste deel ligt in Zwitserland, de zuidwest- en de noordoostelijke kant horen bij Italië. Over het meer loopt een autobrug die leidt naar de St. Gotthardtunnel.

Ticino. Foto Thomas WengerHet langgerekte Lago Maggiore ligt slechts voor een klein gedeelte in Zwitserland. Omdat het prachtige meer beschut wordt door de bergen heerst er een mediterraan klimaat en zijn de oevers begroeid met kurk-, vijgen- en ofijfbomen.


Rheinwaldhorn – hoogste top Ticino

De hoogste bergen liggen in het noorden van het kanton. De Rheinwaldhorn, 3402 m, is de hoogste top van Ticino en ligt op de grens van Graubünden en Ticino. Uit de gletsjers aan de oostflank van de berg ontstaat de Achterrijn (Hinterrhein), een van de twee belangrijkste bronnen van de Rijn.

De Rheinwaldhorn kan in 4-5 uur beklommen worden vanuit Ticino via de berghut Capanna Adula (2393 m). Vanuit Graubünden gaat de route omhoog door het Zapportdal naar de Zapporthütte (2276 m) (4 uur). Een alternatief biedt de langere beklimming (6 uur) vanuit het noorden langs de Läntahütte (2090 m) die boven in het Valsertal ligt.


Monte  Basòdino in Tessiner Alpen

De Monte Basòdino is een 3273 meter hoge berg in het oosten van Ticino, maar centraal in de Tessiner Alpen en ligt op de grens van het Italiaanse Piemonte en het Zwiterse kanton Ticino.
Rondom de berg leeft een grote populatie alpenmarmotten evenals steenbokken en gemzen.

Behalve een groot aantal meren telt het gebergte ook vele grotten en stroomt er zelfs een onderaardse rivier die via de grot Grotta del Pavone uitstroomt boven het Lago di Zött.
Uitgangspunt voor de beklimming van de Monte Basòdino is de berghut Capanna Basòdino (1856 m). Deze ligt nabij het bergstation van de kabelbaan San Carlo-Robiei (1894 m). De normaalroute voert over de gletsjer die zich ten noordoosten van de top uitstrekt en de oostgraat van de berg.


Monte Pola op de grens

De Monte Pola is een 1741 meter hoge berg op de grens van de Italiaanse provincie Varese en het Zwitserse kanton Ticino. De top ligt net ten oosten van de grenslijn en behoort dus geheel toe aan Zwitserland.

Vanaf de Zwitserse zijde is de top te bereiken via de nabijgelegen bergtoppen Monte Lema en Monte Tamaro die met bergbanen te bereiken zijn. Over de bergkam lopen goed onderhouden en gesignaleerde wandelpaden. 

Monte Lema bij Lago Maggiore

De Monte Lema is een 1624 meter hoge berg die uitkijkt op Lago Maggiore en het Meer van Lugano.

Vanaf de Zwitserse zijde is de top te bereiken met een kabelbaan vanuit Miglieglia. Op de top van de Monte Lema is een restaurant te vinden en een meteorologisch station. De berg, met uitzicht op het Lago Maggiore en Meer van Lugano, is niet alleen geliefd bij bergwandelaars. Ook voor mountainbikers en zweefvliegers is de Monte Lema aantrekkelijk.

gotthardtunnel gesloten
Nieuws - 12 sep 2023

Het is omrijden geblazen voor verkeer tussen Zwitserland en Italië. De Gotthardtunnel is gesloten vanwege een grote scheur in het plafond.

Dolce far niente op z’n Zwitsers & de smaken van ticino
Reportage - 15 jan 2019

Wie wil genieten van de bergen, schitterende wandelroutes, heerlijk weer en palmbomen, moet zeker het Zwitserse kanton Ticino een bezoek brengen.

NAZOMEREN IN TICINO
Reportage - 28 okt 2018

In het Zwitserse kanton Ticino waan je je in Italië vanwege het milde klimaat, de palmen langs schone meren en steegjes die op geliefde piazza’s uitkomen.

Casa dei Pagani bij Dongio
Nieuws - 5 okt 2017

In de Zwitserse Alpen worden een paar 1000-jaar oude huizen, die op onherbergzame plekken staan, gerestaureerd. Waar ze ooit voor dienden is een raadsel.

Wandelen en fietsen in Ticino
Vakantietip - 14 sep 2017

Ticino staat bekend om de mooie en ontspannen wandel- en fietsroutes. In Ticino ligt 4000 kilometer gemarkeerde paden en trails, met variatie voor iedereen

Cadlimo
Reportage - 13 sep 2017

Ticino is een paradijs voor bergvakantiegangers. Robert Eckhardt en Noes Lautier verkenden Ticino en zetten acht mooie plekken op een rijtje.

Foto Bert Vonk
Reportage - 4 aug 2017

Valle Maggia en Val Verzasca zijn twee lange bergdalen in Ticino. De dalen worden gekenmerkt door hun wilde natuur en schilderachtige oude dorpen.

Ticino Ticket
Reportage - 3 aug 2017

Breng jij je vakantie door in het Zwitserse kanton Ticino? Dan heb je geluk! Met het Ticino Ticket kun je namelijk gratis reizen met het openbaar vervoer in Ticino.

ticino ticket
Nieuws - 12 jun 2017

​Breng jij je vakantie door in het Zwitserse kanton Ticino? Dan heb je geluk. Vanaf 2017 kun je als vakantieganger gebruik maken van het Ticino Ticket

Op vakantie naar het Valle Maggia en het Val Verzasca. Foto Bert Vonk
Reportage - 17 sep 2015

Valle Maggia en Val Verzasca zijn de twee lange bergdalen die zich vanuit Locarno aan het Lago Maggiore uitstrekken in noordelijke richting. Behalve door een wilde natuur worden de dalen gekenmerkt door hun schilderachtige dorpen die er vaak nog net zo uitzien als eeuwen geleden.

Huis van Duitse filosoof Friedrich Nietzsche
Nieuws - 10 sep 2014

Na een veelbelovende ontvangst op de filmfestivals van Cannes en Locarno gaat vanaf 11 september 2014 in de Nederlandse bioscopen “Clouds of Sils Maria” in roulatie, de nieuwste film van de Franse regisseur Olivier Assayas met in de hoofdrollen Juliette Binoche, Kristen Stewart

Treinverkeer ontregeld door sneeuw ©tuxbrother
Nieuws - 24 mrt 2014

Terwijl vorige week nog op diverse plekken in Zwitserland en Oostenrijk temperaturen van boven de 20 graden werden gemeten, is dit weekend de winter terugg

Pagina's

Abonneren op Ticino