39 doden na sneeuwval en lawines in Nepal; Nederlanders veilig
UPDATE 23 okt:
Afgelopen dinsdag hebben reddingswerkers opnieuw drie lichamen geborgen. Het dodental ligt daarmee nu op 43. De drie lichamen werden gevonden bij de Thoronglapas. Tot nu toe zijn 518 mensen gered, waarvan 304 buitenlanders. Hoeveel mensen nog worden vermist, is onduidelijk. De Nepalese bergwandelorganisatie vermoedt dat zich hieronder echter geen toeristen meer bevinden.
Diezelfde dag kondigde de Nepalese regering aan, voor volgend jaar extra maatregelen te nemen om nieuw drama te voorkomen. Onder meer de registratie van bergbeklimmers en de informatie over de weersomstandigheden worden verbeterd. Ook moet er voortaan altijd een ervaren gids mee en moeten alle klimmers gps-apparatuur bij zich hebben.
Origineel bericht:
Door de sneeuwstorm in Nepal vorige week zouden zeker 39 mensen zijn omgekomen. De slachtoffers komen onder meer uit Nepal, Israël, Polen, Canada, Japan en Vietnam. Reddingswerkers hebben circa 400 mensen gered uit het Annapurna-massief, een populair berggebied voor wandelaars.
Zij werden overvallen door de ergste sneeuwstorm in 10 jaar tijd in het gebied. Binnen 12 uur viel er tot 180 cm sneeuw. Veel van de overlevenden zouden last hebben van bevroren lichaamsdelen, waardoor deze moeten worden geamputeerd.
Drie Nederlandse vrouwen in Nepal met wie nog geen contact was geweest na de sneeuwstorm, hebben contact opgenomen en zijn in veiligheid. Ze zijn ongedeerd, meldt reisorganisatie Snow Leopard Adventures.
Zoekactie beëindigd
Inmiddels hebben reddingswerkers de zoektocht naar overlevenden beëindigd. Zij richten zich nu op het bergen van slachtoffers. Het is onduidelijk hoeveel mensen nog worden vermist.
De ramp werd veroorzaakt door een restant van de orkaan Hudhud die de week ervoor India teisterde. Daardoor zijn er zware sneeuwstormen en lawines ontstaan in het massief van de Annapurna (in het westen van de Himalaya). De Annapurna is een 8.091 meter hoge berg. De meeste klimmers en wandelaars gaan niet naar het gebied voor een toppoging, maar wandelen rond het massief op de prachtige trekkingpaden.
Bekijk op de site van BBC een video van een Zwitserse klimmer die de ramp heeft overleefd.