Ellesmere-island. Foto subarcticmike

400 jaar oude mos gevonden onder Canadese gletsjer

Ellesmere-island. Foto subarcticmikeCanadese biologen hebben levend mos gevonden onder de traangletsjer in Sverdrup-vallei bij het Noord-Canadese Ellesmere-eiland. Het mos bevond zich voor een periode van vierhonderd jaar onder de gletsjer. Door de opwarming van de aarde begint de gletsjer te smelten en groen mos is tevoorschijn gekomen.

Ellesmere-eiland

Door de vele gletsjers en fjorden op het Ellesmere-eiland wordt een groot deel hiervan beschermd door het Quttinirpaaq Nationaal Park. Het eiland is gelegen in de Noordelijke IJszee en behoort tot de Canadese Arctische Eilanden. Door de opwarming van de aarde begint het ijs te smelten en krimpen de gletsjers. Hierdoor zijn biologen gestart met het onderzoeken van de vegetatie op het eiland.

Levende mossen

Het mos werd gevonden aan de voet van de traangletsjer. Door middel van isotopenonderzoek werd aangetoond dat het mos al minstens vierhonderd jaar in leven is. De vaatplanten in het gebied hebben het ijs niet overleefd.

Onderzoek heeft aangetoond dat de mossen konden overleven door zo min mogelijk water te gebruiken en zichzelf uit te drogen. Als het mos nat wordt, komt het weer tot leven. Toch hadden onderzoekers niet verwacht dat deze overlevingstechniek na vierhonderd jaar nog steeds werkt.

Bron: Archeologie Online

 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!