68 mensen gered met helikopter uit kabelbaan

Afgelopen vrijdag 20 juni zorgde een technisch mankement ervoor dat de kabelbaan tussen het Zwitserse Mürren en Birg is vastgelopen. In beide richtingen vielen de cabines stil en een reddingsactie werd in gang gezet. Door inzet van helikopters zijn de 68 passagiers uit de kabelbaan gehaald en in veiligheid gebracht.

Evacuatieplannen

De storing deed zich op 20 juni in de vroege middag voor, toen de kabelbaan even tot stil stand kwam, waarna er in beide richtingen een langdurige storing ontstond. Protocollen geven aan dat er een half uur na een dergelijke storing naar de oplossing mag worden gezocht, wanneer deze niet snel gevonden wordt moet er overgegaan worden tot evacuatie per helikopter.

Reddingsactie helikopters

Er werden bij de reddingsactie in totaal zes helikopters ingezet. Uit de bergopwaartse cabine werden 28 passagiers en een hond gered, uit de bergafwaartse cabine werden 40 mensen gered. Vervolgens moesten men ook zo’n 450 personen evacueren die op bij de kabelbaan boven op de berg stonden te wachten. Eenmaal aangekomen in het dal werden de passagiers verder opgevangen en zonodig verpleegd. Al met al verliep de gehele reddingspoging rustig en geordend. Niemand is gewond geraakt.

Mankement verholpen

Aan het einde van de middag konden specialisten die samenwerkten met het lokale technische team eindelijk de oorzaak van de storing vinden. De boosdoener was een defect batterijaggregaat bij het Birg station. Deze werd afgelopen vrijdagavond nog gerepareerd, waardoor op zaterdag 21 juni de kabelbaan weer volgens planning weer toeristen kon vervoeren. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.