Alpe d'Huzes: Foto Le Rouleur Lent

7000 fietsers trotseren 1860m hoge Alpe d'Huez

 Foto Le Rouleur LentVoor de achtste keer trotseren duizenden mensen de Alpe d'Huzes om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Om 10.00 uur vandaag zijn ongeveer zevenduizend fietsers en vierhonderd hardlopers begonnen aan de lange tocht met als doel de Alpe d'Huez zo vaak mogelijk te beklimmen op een dag en zoveel mogelijk sponsorgeld in te zamelen.

De afstand die de deelnemers afleggen is 13.2 kilometer. De berg is 1860 meter hoog, maar de start van de tocht ligt op 744 meter hoogte. De berg wordt ook wel de Hollandse berg genoemd, vanwege de vele Nederlanders die de door een beklimming een tourrit won.

Vanaf de eerste keer in 2006 doen er elk jaar steeds meer deelnemers mee en stijgt het sponsorbedrag. In 2012 werd er ongeveer 32 miljoen euro opgehaald door achtduizend deelnemers. Het geld gaat naar het onderzoeksfonds van Alpe d'Huzes waarvan het vervolgens in de maand oktober op een fonds bij de KWF Kankerbestrijding wordt gestort. Hierdoor kan het besteedt worden aan projecten die het leven van kankerpatiënten dragelijk maken. Op de website van Alpe d'Huzes is meer informatie te vinden over de onderzoeksprogramma's.

De deelnemers in 2013

De deelnemers van de Alpe d'Huzes beklimmen onder het motto 'Opgeven is geen optie' zo vaak mogelijk de berg om sponsorgelden op te halen. De berg kan beklommen worden door te fietsen, te rennen of te lopen. De meeste deelnemers kiezen ervoor om de berg per fiets te beklimmen, dit jaar zijn dat er zevenduizend. Ook komen er per jaar steeds meer hardlopers en wandelaars bij die de sensatie willen meemaken en tegelijkertijd ook het goede doel willen steunen. Vandaag en morgen zijn er in totaal vierhonderd hardlopers en wandelaars die de berg trotseren.

Voor de Alpe d'Huzes geldt een maximum aantal deelnemers van achtduizend. Door de grote belangstelling wordt deze groep over twee dagen verspreidt om de veiligheid zeker te stellen. De deelnemers die de berg een tot drie keer willen beklimmen, doen dit op woensdag 5 juni. De deelnemers die vier tot zes keer de berg trotseren zijn op donderdag 6 juni aan de beurt.

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden