wandelaar colorado missed phone calls

Advies van bergredders: neem je telefoon op

Het is soms wat verwarrend. Enerzijds moet je nooit te veel op je telefoon vertrouwen in de bergen. Anderzijds, als je in de problemen bent en je krijgt een telefoontje, is het niet zo handig om dat telefoontje te negeren. Die harde les leerde een Amerikaanse bergwandelaar.

De bergwandelaar, van wie de autoriteiten de identiteit niet bekend hebben gemaakt, ging op pad in het berggebied rondom Mount Elbert, de hoogste berg van de staat Colorado. Maar toen hij niet binnen de opgegeven tijd terugkeerde, werd hij vermist opgegeven. En dus trokken reddingsteams nog diezelfde middag de bergen in om op zoek te gaan.

De reddingswerkers zochten door tot diep in de nacht in gebieden waarvan het ‘waarschijnlijk’ werd geacht dat de onfortuinlijke bergwandelaar zich daar zou kunnen bevinden. Onderwijl werd geprobeerd contact te leggen via de telefoon. Hoewel de telefoontjes niet werden opgenomen, gaven die hoop, want de telefoon bleef wel overgaan en dus stond, toen de reddingswerkers diep in de nacht onverrichterzake terugkeerden, wel vast dat het reddingswerk voortgezet zou worden. De telefoon deed het immers nog en dat betekende dat er nog een kans was de man te vinden.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Na een korte nacht trokken de reddingswerkers de vroege ochtend weer de bergen in, tot zijzelf een telefoontje kregen. De bergwandelaar was inmiddels veilig thuis.

Een wijze les

Wat was er gebeurd? Naar eigen zeggen raakte de wandelaar tegen het vallen van de avond de weg kwijt. In het donker had hij geprobeerd het juiste pad terug te vinden, maar zonder succes. Tegen de tijd dat het weer licht was, kon de man zijn auto ook weer bereiken en keerde moe, maar ongedeerd terug naar zijn logeeradres. Al die tijd had hij geen idee dat er een grootse zoekactie op touw was gezet.

En de telefoontjes dan? Daar had de man wel wat van gemerkt, maar hij had ze bewust niet opgenomen. Want anonieme telefoonnummers, die herhaaldelijk ’s avonds laat bellen, dat kon toch niet pluis zijn. En daarin schuilt volgens de bergreddingsdiensten dan ook een belangrijke les. Als je weet dat je verdwaald bent, te laat bij je berghut aankomt, neem dan de telefoon op. Ook als het een mysterieus anoniem nummer is. Het zou zomaar kunnen dat het de hulpdiensten zijn die je graag willen helpen…

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer