Mount Everest. Foto by borisov

Afval Mount Everest omgetoverd tot kunst

Mount Everest. Foto by borisovEen groep Nepalese kunstenaars heeft 75 kunstwerken vervaardigd uit afval dat op de flanken van de Mount Everest is verzameld. De kunstenaars willen met deze tentoonstelling aandacht vragen voor de vervuiling op de hoogste berg van de wereld. Bergbeklimmers hebben de afgelopen decennia grote hoeveelheden afval achtergelaten op de berg, waarvan nu een deel is verwerkt in ‘Everest 8848 Art Project’.

Het afval is door 65 sherpa’s en 75 jakken gedurende twee lente-expedities verzameld op de berg. De verzamelaars hebben het afval daarna naar beneden gebracht, waarna een groep kunstenaars het vuil heeft verwerkt in kunstwerken. Het afval dat verzameld is bestond onder andere uit klimtouwen, tenten, bierblikjes, lege zuurstofflessen en zelfs de resten van een Italiaanse helikopter, die in 1974 op de Mount Everest crashte tijdens een expeditie om eten naar een groep klimmers te brengen.

De kunstwerken zullen deze week in de Nepalese hoofdstad Kathmandu tentoongesteld worden, waarna de collectie verhuist naar Pokhara. “We dachten dat we door dit project de artiesten kunnen steunen en dat we tegelijkertijd ons steentje kunnen bijdragen aan de opruiming van Mount Everest. Wij waren blij met het afval en de opruimers waren blij om er vanaf te komen”, laat organisator Kripa Rana Shahi weten.

Bron en foto's: telegraph.co.uk

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past