Alpensteenbokken en gemzen bedreigd

De gemzen en alpensteenbokken in de Tuxer en Zillertaler Alpen worden bedreigd door parasieten en krijgen daardoor schurft. Door deze schurft is al een flink aantal dieren in Italië en Oostenrijk overleden.

Sinds 2009 hebben jagers bijna 200 gemzen in het Valsertal afgeschoten, geen een bleek gezond. Vooral jonge en zwangere geiten raken besmet met het virus, wat grote invloed heeft op de populatiegrootte.

De besmette dieren lijden enorm. Ze komen onder de zweren te zitten, kunnen daardoor niet goed meer bewegen en verhongeren. Er zijn in het gebied vaker uitbraken van de schurft geweest, maar niet zo erg als deze uitbraak die in 2008 in Tirol begonnen is en nu tussen het Zuid-Tiroolse Pfitschtal en het Wattental huishoudt. Men verwacht dat in de streken waar de schurft heerst, ongeveer 90 procent van de gemzen zal sterven. Hoe het de steenbokken zal vergaan is niet te zeggen.

Helaas zijn er geen medicijnen tegen de ziekte, men kan niets anders doen dan de dieren uit hun lijden verlossen. In het Wattental is de schurft ook op de steenbokken overgesprongen en heeft de bestaande populatie van 65 dieren helemaal uitgeroeid. Zolang de uitbraak voortduurt, zullen er geen steenbokken worden uitgezet. Het kan nog decennia gaan duren voor er weer steenbokken rondlopen in de omgeving van het Wattental. Het is te hopen dat de schurft zich niet naar westen van de Brenner uitbreid, want dan loopt de steenbokpopulatie van Zwitserland gevaar.
 

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)