Klettersteigset aan een staalkabel.

Alpenvereniging bouwt geen nieuwe klettersteigroutes meer

Klettersteigset aan een staalkabel. Hoewel via ferrata (of klettersteigen) steeds bekender wordt als klimsport, heeft de Oostenrijke Alpenvereniging bekend gemaakt niet meer mee te werken aan de aanleg van nieuwe klettersteigroutes in de deelstaat Karinthië. De huidige routes zouden namelijk te gevaarlijk zijn, gezien het feit dat de ongevallen bij via ferrata toenemen.

Via ferrata is een manier van klimsport waarbij de klimmer langs een parcours van staalkabels, trappetjes en bruggetjes aan een rotswand zichzelf omhoog werkt. Met een klettersteigset zit de klimmer altijd vast aan de staalkabel als beveiliging. De sport is nu al zo bekend, dat er in Karinthië alleen al 500 klimmers per dag zijn. Door deze drukte, nemen de ongevallen echter ook toe.

Gerhard Baumhackl van de Alpenvereniging heeft daarom aangegeven dat de organisatie de bouw van nieuwe routes niet meer stimuleert. Hoewel mensen zich kunnen bevestigen aan de staalkabels, gaat dat niet altijd goed. "Het kan gebeuren dat de klimmer een fout maakt, vervolgens vier meter valt en daardoor ernstig gewond raakt," aldus Baumhackl.

Er zijn tot nu toe zo'n 25 klimroutes voor via ferrata in Karinthië. De populairste liggen in de bergketen Karawanken, waaronder de Säuleck, Hohe Leier en Hochstuhl. De klimroutes zijn ingedeeld met een moeilijkheidsschaal van A tot en met E.

Reddingsmedewerkers hebben vaak mensen moeten redden die hun eigen klimvaardigheden overschatten, vertelt Gernot Koboltschnig van de Bergrettung Bad Eisenkappel. "De klassieke melding is: ik kom niet meer verder. Eigenlijk is dat gewoon zelfoverschatting." Het beste is om je van te voren goed te laten informeren, vindt hij.

Bron: kaernten.orf.at 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!