Alpinisme is werelderfgoed
‘Alpinisme’ is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst met immaterieel erfgoed van VN-organisatie UNESCO. Dat werd in december 2019 bekend gemaakt tijdens een conferentie van de UNESCO in Bogota.
De kunst van het wandelen in de bergen
Italië, Zwitserland en Frankrijk hadden het Alpinisme voorgedragen voor de lijst van immaterieel erfgoed, en nu is die voordracht dus goedgekeurd door de UNESCO. De VN-organisatie omschrijft én prijst het alpinisme als volgt:
“De kunst van het wandelen in de bergen, het beklimmen van toppen, in rotsig of ijzig terrein. Het vergt fysieke, technische en intellectuele capaciteiten en wordt gekendmerkt door een gedeelde cultuur van kennis van het hooggebergte, van geschiedenis van de praktijk van het alpinisme, met bijbehorende tradities, normen en waarden. Alpinisme vergt ook kennis van de natuurlijke omgeving en een sterke teamgeest. Alpinisme kent ook een zekere esthtische waarde. Alpinisten streven naar elegante bewegingen tijdens het klimmen, maar ook naar een sterke band met het landschap.”
Gedeelde bergsportcultuur
Niet alleen dat, maar ook het feit dat veel alpinisten zich hebben aangesloten bij een bergsportclub. Die bergsportclubs verspreiden de praktijk van alpinisme over de hele wereld en daarmee de cultuur van alles wat er bij Alpinisme komt kijken. Van Alaska tot Zuid-Afrika, van de Andes tot de Himalaya.
Sinds 2009 aan het werk
Er werd al sinds 2009 gewerkt om alpinisme op de werelderfgoedlijst te krijgen. Een van de initiatiefnemende organisaties was de UIAA die via haar afdelingen in meerdere landen een lobby startte. Uiteindelijk pakten Frankrijk, Zwitserland en Italië de handschoen op en begonnen de lobby bij de UNESCO. En ook dat droeg weer bij aan de waardering van de VN-organisatie, want het feit dat de drie landen regelmatig op hoog niveau met elkaar overlegden over de betekenis en de rol van alpinisme, leverde waardering op.