Beren in de Pyreneeën

Beren in de westelijke Pyreneeën krijgen misschien gezelschap

Twee eenzame mannetjesberen in de westelijke Pyreneeën krijgen gezelschap. De twee beren –vader en zoon- zijn al een tijd lang de enige twee beren in de westelijke Pyreneeën, terwijl in het oostelijke deel van de Pyreneeën het aantal beren al jaren toeneemt. Maar het ziet er naar uit dat de twee gezelschap gaan krijgen.

Berinnen naar Westelijke Pyreneeën

Al jaren pleiten natuurorganisaties in Spanje en Frankrijk voor het uitzetten van berinnen in de westelijke Pyreneeën. Daarna zou de berenpopulatie vanzelf moeten toenemen. Lokale vertegenwoordigers verzetten zich echter tegen het uitzetten van beren in het gebied. Daar lijkt nu echter verandering in gekomen.

Stemmen over beren

Bij een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de lokale politiek haalden de tegenstanders van het uitzetten van beren opeens geen meerderheid meer tijdens de stemming. De uitslag eindigde gelijk. Daardoor ontstaat volgens de voorstanders meer ruimte om beren uit te gaan zetten. Volgens de voorstanders zijn er inmiddels voldoende maatregelen om vee tegen de beren te beschermen. Zij hopen dat die maatregelen de boeren genoeg gerust stellen om meer beren in het gebied toe te laten.

Beren in de Pyreneeën

De Pyreneeën zijn al langer het leefgebied van beren. Die zitten nog in vooral het oostelijke deel van de bergketen op de grens tussen Spanje en Frankrijk. In Catalonië lopen al langer beren rond. Het aantal daar neemt al lange tijd toe. Om sinds daar de eerste paartjes zijn uitgezet. De voorstanders van de beren in de Pyreneeën hopen dat de beleidsmakers in het westelijke deel van de bergketen het goede voorbeeld uit Catalonië overnemen. 

Wil je meer lezen over bergen en bergwandelen? Profiteer dan nu van onze introductieaanbieding: 1 jaar Bergen Magazine (5 nrs) voor slechts €22,50 (i.p.v. €29,50) + 3 cadeaus t.w.v. €45,-

Meer inspiratie
De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?