Pyreneeën

Pyreneeën

Na de Alpen zijn de Pyreneeën het bekendste gebergte van West-Europa. En ze liggen op de grens van Spanje en Frankrijk. Het gebergte strekt zich uit tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, en is ongeveer 430 kilometer lang en 60 tot 130 kilometer breed. In Spanje bestrijken de Pyreneeën vier Spaanse regio's: Aragón, Baskenland, Catalonië en Navarra.

Hoge toppen in de Pyreneeën

De Spaanse Pyreneeën zijn vrij droog en schaars begroeid. Het oostelijke deel bij de Middellandse Zee kent een mediterraan klimaat en kent dan ook mediterrane plantengroei met kurkeiken en macchia's. Het centrale en westelijke deel kennen meer loofbos. De bijna uitgestorven steenbok komt nog voor bij Ordesa. Ook zijn er in het gebergte wolven, bruine beren, alpenmarmotten, lammergieren, moeflons en de desman (een molachtige) te vinden.

De hoogste berg van de Pyreneeën is de Pic de Aneto (3404 meter). Bekend zijn ook de Pico Poseto (3371 meter) en de Monte Perdido (3355 meter). In de Spaanse Pyreneeën liggen diverse nationale parken, zoals Nationaal park Ordesa y Monte Perdido en Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Wandelen in de Pyreneeën

Nationaal park Ordesa y Monte Perdido is 156 km2 en omvat de Añisclovallei en de Monte Perdido. Het park is in 1918 geopend. Er komen meer dan 1500 soorten bloemen, 171 vogels, 32 verschillende zoogdieren en 8 typen reptielen voor. Bijzonder is ook de populatie Lammergieren die in het park leeft. Deze vogel komt buiten Afrika alleen in de Pyreneeën voor.

Het nationaal park de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is vooral bekend door de vele bergmeertjes en bergriviertjes en is goed voorzien van wandelpaden. Je vindt er bergtoppen variërend in hoogte van 2750 tot 3050 meter. Het lange afstandswandelpad GR-11 loopt door het park, ook vind je er vele korte en langere wandelpaden. In en om het park zijn meer dan 10 berghutten.

Bezienswaardigheden in de Pyreneeën

De gemakkelijkste en oudste doorgangen door de Pyreneeën lopen langs de Atlantische- en Middellandse zeekust. Veel pelgrims hebben door de eeuwen heen de Pyreneeën overgestoken op weg naar Santiago de Compostella, waar het graf van de apostel Jacobus ligt.

De Pyreneeën zijn al lang door mensen bewoond, zoals gebleken is uit onder andere de gevonden schedel van 500.000 jaar oud in degrot Tautavel (Frankrijk). Het gebied herbergt talloze monumenten. Zoals de Romaanse kerken van de vallei van Boí, die zijn uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Voorbeelden van die kerken zijn de Sant Climent en Santa Maria de Taüll en de Sant Joan de Boí. 

bergwandelen spanje
Reportage - 22 aug 2022

De Spaanse bergen staan bekend om de natuur. In de Pyreneeën, maar ook in de rest van Spanje vind je prachtige berggebieden die een bezoekje waard zijn.

smeltende gletsjers pyreneeen
Nieuws - 6 sep 2021

​Wie nog een gletsjertocht door de Pyreneeën wil maken, moet snel zijn. Volgens Spaanse onderzoekers is de laatste gletsjer over twintig jaar gesmolten.

wandelroutes tourmalet
Nieuws - 13 jul 2021

De Col du Tourmalet is een van de meest beroemde cols van de Tour de France. Maar rondom de Tourmalet kun je ook goed wandelen!

De 10 hoogste bergen van Spanje
Reportage - 4 nov 2020

Veel van de hoogste bergtoppen liggen in het welbekende gebergte, de Pyreneeën. Dit zijn de 10 hoogste bergen van Spanje.

sneeuw helikopter luchon
Nieuws - 17 feb 2020

Hoe krijg je de pistes wit als de sneeuwkanonnen niet aan kunnen? In het Franse Luchon namen ze drastische maatregelen. De sneeuw kwam per helikopter.

Smokkelroutes in Zwitserland en de Pyreneeën tijdens de Tweede Wereldoorlog
Reportage - 4 mei 2017

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden mensen en informatie via smokkelroutes naar vrij gebied gestuurd. Door de bergen van Zwitserland en de Pyreneeën.

Beren in de Pyreneeën
Nieuws - 19 jul 2016

​Twee eenzame mannetjesberen in de westelijke Pyreneeën krijgen gezelschap. De twee beren –vader en zoon- zijn al een tijd lang de enige twee beren in de westelijke Pyreneeën, terwijl in het oostelijke deel van de Pyreneeën het aantal beren al jaren toeneemt. Maar het ziet er naar uit dat de twee gezelschap gaan krijgen.

Nieuws - 25 jun 2016

Op 2 juli 2016 vindt de opening plaats van de nieuwe berghut Cap de Llauset in het Spaanse  natuurpark Posets Maladeta. In 2010 is men begonnen met de realisatie van deze super moderne en zichzelf voorzienende berghut. De hut heeft 30 slaapplaatsen is van alle gemakken voorzien en heeft ook internet. 

Reportage - 26 apr 2016

In de Pyreneeën liggen 129 pieken met een hoogte van 3000 meter of meer. Bergwijzer heeft de allerhoogste toppen voor je op een rijtje gezet.

Nieuws - 9 okt 2015

Gezocht! Mensen die  medeoprichter en eigenaar willen worden van een  berghuis in de Spaanse  Pyreneeën. Ga samen  de uitdaging aan om dit berghuis te realiseren. Midden in de ruige natuur van de Spaanse Pyreneeën, beleef je vele outdoor activiteiten. Je maakt gebruik van gezamenlijke luxe faciliteiten die, als je ze zelf zou realiseren, duurder uitpakken.

GR11 -Gra de Fajol.Albert Duch.foto Patronat Turisme Costa Brava i Girona
Wandelroute - 25 mei 2015

De GR 11 loopt door de Pyreneeën, en doorkruist de bergketen van de Atlantische tot de Mediterrane kust. De route voert door een gevarieerd landschap.

PIRINEXUS.Pere Duran.foto Patronat Turisme Costa Brava i Girona
Wandelroute - 25 mei 2015

Deze 125 kilometer lange route combineert de route de Viens Verdes met een extra 226 kilometer, zodat een route van 351 kilometer ontstaat, die door zeven van Girona’s acht regio’s en een stukje Frankrijk leidt.

Pagina's

Abonneren op Pyreneeën