Beren, wolven en lynxen terug in Schotland?

Dat was de vraag die maandag werd gesteld tijdens een debat in het Schotse Lochinver in Sutherland. De aanleiding van dit debat was het boek van schrijfster en milieuactivist Mandy Haggith. Zij schreef het boek Bear Witness dat het verhaal vertelt over een activist die beren probeert terug te krijgen in de vrije natuur in Schotland. In een ver verleden leefden deze dieren in Schotland.

Haggith was zelf aanwezig bij het debat en de conclusie was volgens haar dat er enthousiast gereageerd werd over het plaatsen van beren, wolven en lynxen in Schotland is. Een onderdeel van het debat was een bezoek aan een grot waar overblijfselen van bruine en ijsberen gevonden zijn. Vermoedelijk zijn de beren in Schotland in de prehistorie uitgestorven.

Alladale Estate, heeft voorgesteld om vier wolven uit Roemenië in een afgeschermd gebied te plaatsen als eerste stap in de herintreding.

In 2002 had de inmiddels overleden, Nederlandse miljonair, en tevens grootgrondbezitter in Schotland, Paul van Vlissingen, ook het idee om wolven en lynxen uit te zetten in Schotland met als doel om de hertenpopulatie te beheersen.

Bron: bbc.co.uk

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?